El Temporada Alta inaugura la vintena edició apostant pels dramaturgs i creadors del país

Mario Gas, Àlex Rigola i Ferran Joanmiquel enceten un festival que inclou 94 propostes de teatre, dansa i música

El muntatge dirigit per Mario Gas, que es podrà veure del 30 de setembre al 2 d’octubre al Teatre Municipal de Girona i que farà temporada al Teatre Lliure de Barcelona a partir del 20 d’octubre, parteix de l’obra que Edward Albee va escriure l’any 1966 i mostra les complexes relacions de la classe alta de Nova York i, a partir d’aquí, de l’amistat, la pèrdua, les pors i la tendència a fugir de la realitat. El repartiment està format per Albert Vidal, Pep Ferrer, Rosa Renom, Mia Esteve, Rosa Novell i Mercè Montalà. Gas torna a Temporada Alta amb aquesta peça magistral. Dinou, espectacle de petit format, també és una estrena i esdevé l’aposta per l’obra nova d’un jove autor gironí, Ferran Joanmiquel. Interpretada per Albert Carbó, Nil Cardoner, Cristina Cervià i Jasmina Garcia, entre d’altres, és una faula sobre els somnis, sobre la marca que deixen en els seus els que marxen... i, en definitiva, sobre el destí. Aquesta proposta es podrà veure del divendres 30 de setembre al diumenge 2 d’octubre a la sala La Planeta.
 
Noves experiències teatrals

Temporada Alta no perd l’afany d’innovació i de reinvenció, i per això, juntament amb muntatges teatrals de qualitat com els de Gas i Joanmiquel, presenta alguns “experiments” d’altíssim nivell i interès. Es tracta, d’una banda, del laboratori d’interpretació escènica dirigit per Àlex Rigola i, de l’altra, del Torneig de dramatúrgia catalana.
 
El resultat del laboratori d’interpretació escènica, en el qual hi han col·laborat en la vessant artística la cantant i actriu Nina i l’actor Ferran Carvajal, rep el nom de Labcanal Havanera: argelès sur mer i es presentarà al públic el dissabte 1 i el diumenge 2 d’octubre al Teatre de Salt. En aquest laboratori hi han treballat joves artistes que s’han immers en un procés de creació escènica. Es tracta de la primera experiència d’aquest tipus organitzada per El Canal, i es repetirà en els propers anys amb altres directors tant del país com de l’àmbit internacional.
 
El primer Torneig de dramatúrgia catalana, dirigit per Jordi Casanovas, es desenvoluparà en sis fases (quatre eliminatòries i dues semifinals) i una gran final, en les quals vuit dramaturgs/ues lluitaran defensant els textos que han preparat per a l’ocasió. Pere Riera, Llàtzer Garcia, Cristina Clemente i Guillem Clua formen el grup d’autors joves, cadascun dels quals s’enfrontarà a un dramaturg consolidat: Josep Maria Benet i Jornet, Pau Miró, Sergi Belbel i Jordi Galceran. Els textos els llegiran actors que coneixeran les obres el mateix dia, i el públic, que actuarà de jurat, escollirà en cada eliminatòria quin dels dos textos mereix passar a la següent fase, fins arribar a la gran final, que tindrà lloc el 28 de novembre. La primera eliminatòria, que enfrontarà Pere Riera i Benet i Jornet, tindrà lloc el proper dilluns 3 d’octubre, a les 20 hores, a la sala La Planeta.
 
Propostes musicals i per a tota la família

Però no tot serà teatre durant el primer cap de setmana d’aquesta vintena edició de Temporada Alta. També hi haurà lloc per als concerts i els espectacles dirigits a tots els públics. Sopa de Cabra oferirà els dos darrers concerts de la gira de celebració del 25è aniversari de la formació (30 de setembre i 1 d’octubre, nou del a nit, Pavelló de Girona-Fantajau) i Anna Roig i l’ombre de ton chien presentaran a Girona el seu segon disc, Bigoti vermell (diumenge 2 d’octubre, set del vespre, Auditori de Girona). Concertos para bebés, de Paulo Lameiro i la Cia. Musicalmente, donarà al tret de sortida als espectacles dirigit al públic familiar. En aquest muntatge, els nens d’entre 0 i 5 anys podran descobrir la música en viu de primera mà (1 i 2 d’octubre, 12h, 16 h i 18 h, Auditori de la Mercè).