Des del consistori de Ripoll es denuncia el que consideren una "disminució progressiva i continuada" dels serveis sanitaris a la comarca del Ripollès que no poden complir amb el "servei essencial i bàsic" per atendre la població.
I posen alguns exemples dels últims anys, com ara la reducció de l'horari d'obertura del Centre d'Atenció Primària i conseqüent trasllat dels pacients a l'hospital de Campdevànol, tenint en compte que a Ripoll es concentra més del triple de la població de tota la comarca. També destaquen les especialitats mèdiques que fins fa un temps es prestaven al CAP però que també han anat desapareixent i s'han centralitzat a l'hospital de Campdevànol.
En la moció també denuncien mancances amb el servei d'emergències sanitàries, fins al punt que en algunes ocasions s'han hagut d'atendre casos a partir de mitjans d'altres comarques. També es diu que el temps que triga l'ambulància des de Campdevànol en condicions meteorològiques adverses no és el desitjat. Segons el text, "les mancances en l'àmbit sanitari no es poden concebre des del territori però molt menys quan aquestes afecten els serveis d'emergència on la vida de les persones es troba en joc i la sensació de desprotecció i discriminació respecte altres territoris s'incrementa".
Un altre situació d'"insuficiència" és el servei de pediatria. S'explica que en pocs mesos s'han reduït els facultatius fins al punt que només hi ha un pediatre per cobrir les necessitats de tota la comarca. "Una situació intolerable i inviable", es diu a la moció.
Com ja es va denunciar fa uns dies, des de Ripoll es viu amb "molta inquietud" la reorganització de fluxos de pacients en l'àmbit de cirurgia i que són traslladats a l'hospital d'Olot o al Trueta de Girona. Una decisió que, des del món local, no ha tingut en compte la falta de comunicacions amb transport públic i s'han pres "sense tenir en compte les persones ni el servei bàsic de salut".
Aquestes mancances porten a una sensació d'"inseguretat i desequilibri de serveis que s'està accentuant i que està creant una alarma social entre la població". En aquest sentit, també es diu que la situació actual és el "preludi d'un estat de coma sanitari a la comarca", un fet que "no es pot tolerar ni acceptar", tenint en compte els "esforços" que s'estan fent per a la reindustrialització, la inversió i els estímuls per retenir i captar talent professional i compensar la despoblació.
És per això que, a banda d'instar el Departament de Salut a posar-hi solucions de forma urgent, també es va aprovar fer arribar la resolució al Síndic de Greuges de Catalunya, Consell Comarcal i ajuntaments de la comarca perquè hi donin suport. També volen buscar suports amb el Departament de la Presidència de la Generalitat, els grups polítics amb representació parlamentària, a la Mesa de la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya, i als serveis territorials del Departament de Salut a Girona i a la Vegueria Central.