La previsió és que la planta de biogàs del nucli de Salitja, municipi de Vilobí d'Onyar, pugui entrar en funcionament aquest mes d'agost mateix i que tingui un motor d'ecogeneració de 250 cavalls, la meitat del que hi ha a la planta de Sant Esteve de Guialbes que va ser la primera planta de biogàs de l'Estat que produeix energia amb purí vaquí de llet. Lleal ha explicat que les feines avancen a bon ritme i que l'obertura és imminent.
Un altre projecte amb el que treballa l'empresa Apergas és el d'una planta de generació d'energia a Riudellots de la Selva. Segons ha explicat Josep Maria Lleal, en aquesta cas les obres estan "a punt de començar" i estan acabant d'enllestir tots els tràmits burocràtics per poder iniciar els treballs. La tercera planta seria la de Vilanant, que tindrà un motor d'ecogeneració de 500 cavalls, la mateixa potència que la primera planta que van construir. "Si tot va bé a l'octubre tindrem tots els tràmits acabats per poder començar", ha detallat Lleal.
El delegat del Govern, Eudald Casadesús, ha visitat aquest dimarts la planta de Sant Esteve de Guialbes, que va entrar en funcionament fa dos anys. Lleal ha explicat que després de construir aquesta primera planta, van comprovar que era un bon sistema de producció d'energia i, sobretot, que era sostenible tant a nivell mediambiental com econòmic. Per això, van començar a treballar per exportar-ho a altres explotacions. "Vam veure que també podia ser un negoci i ens hi vam posar", ha recordat Lleal que també ha explicat que treballen en "altres projectes" que no ha volgut detallar encara.
El gerent d'Apergas ha volgut remarcar que la sostenibilitat mediambiental no està renyida amb la rendibilitat econòmica i assegura que van "per bon camí" amb la generació de beneficis amb les plantes de biogàs. Apergas construeix, gestions i participa en totes i cadascuna de les plantes de biogàs que fan, tot i que en algunes aporten el 100% del capital i en d'altres hi participen amb algun percentatge.
El funcionament de la planta va molt lligat a l'explotació ramadera. Els purins de les vaques de la granja es transporten fins la planta on es barregen amb la resta de residus. Allà es manté a una temperatura de 35 graus durant un període mig de 34 dies. Durant aquest temps, la matèria fermenta i s'obté el biogàs, que conté majoritàriament metà.
El biogàs s'emmagatzema en una nau -amb una lona especial que ho cobreix- i passa per una canalització fins al motor de cogeneració, on es genera l'energia elèctrica que es ven directament a la xarxa. També es crea energia tèrmica que, segons Casadesús, ara l'empresa està estudiant com aprofitar millor.