L'auditori del Festival Castell de Peralada es va vestir ahir la nit de negre per rebre la crua representació d''Histoire du Soldat' (1918) d'Stravinski de la mà de la Fura dels Baus.
L'obra, que s'estrenava a l'Estat, consisteix en una adaptació i crítica sobre els conflictes bèl·lics. Parteix de la història d'un soldat de fa cent anys (agafant referències del clàssic 'Jonny got his gun' de 1939, protagonitzat per un combatent mutilat de la I Guerra Mundial) i la projecta fins a la contemporaneïtat amb la carta de suïcidi de Daniel Somers, un soldat veterà nord-americà que va combatre a la guerra d'Iraq i que el 2013 es va treure la vida als 30 anys al no superar aquella experiència dolorosa i traumàtica.
Així es podria definir també aquesta adaptació dirigida per Àlex Ollé i que compta amb l'acompanyament de l'Orquestra Simfònica Camera Musicae. Depriment, fosca, dura, dolorosa, traumàtica, incòmode, angoixant i ofegant. Els 85 minuts de l'obra remouen l'espectador en una corprenedora interpretació de Sébastian Dutriex, que fa de soldat però també de dimoni i de narrador on fantasmes i al·lucinacions cobren vida amb l'ajuda de projeccions de vídeo.
Al muntatge de la Fura, la història se centre en un soldat en coma en una habitació d'hospital on es van creuant dues realitats paral·leles. D'una banda, els pensaments i records del soldat (amb l'ajuda de vídeos projectats amb imatges impactants com ara tortures), i de l'altra, la narració real amb el personal sanitari que l'atén o els familiars que el visiten. Aquests dos mons es van creuant durant el muntatge fins al punt que s'arriba a un punt esquizofrènic.
El muntatge en francès està subtitulat en català i castellà. Es va inaugurar l'any passat a l'Òpera Nacional de Lió (França), coincidint amb el centenari de l'estrena de la peça d'Stravinski.
En l'adaptació de la Fura també hi treballen Jean-Philippe Bigorre, Rém iBlasquez, Jean-Luc Burfin, Pierre Desmaret, Caroline Michel i Monique Milliot.