L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) denuncia que l’intrusisme al sector lluny de disminuir està evolucionant cap a noves vies, com ara les xarxes socials o WhatsApp, a través de les quals molts propietaris lloguen els seus apartaments turístics sense cap control de la professionalitat del servei i del producte que s’ofereix al client.
L’ATA manté que entre els propietaris que s’ha detectat que operen fora de la llei a través d’aquests nous canals hi ha els que no tenen l’apartament donat d’alta al registre oficial de la Generalitat, i d’altres que sí que el tenen registrat però no fan les seves corresponents declaracions a Hisenda i de la taxa turística.
Durant la seva intervenció a l’Assemblea anual d’ATA celebrada recentment , el president de l’Associació, Lluís Parera, va explicar que aquestes actuacions estan perjudicant molt la imatge dels professionals que fan les coses ben fetes i també fa especular molt el preu de l’habitatge d’ús turístic. Parera ha denunciat també la passivitat i la inacció de la Generalitat davant la problemàtica de l’intrusisme al sector. En aquest sentit, el president de l’ATA ha recordat que l’Associació disposa d’una bústia a través de la qual es poden denunciar de forma anònima les pràctiques il.legals que es detectin al sector . Després, l’entitat les trasllada a la Generalitat perquè hi actuï.
Registre d’empreses gestores
Per altra banda, Parera va insistir durant la seva intervenció en reclamar a la Generalitat un registre d’empreses gestores d’apartaments turístics que seria de gran ajuda per poder combatre l’intrusisme al sector. Es tracta d’una demanda que l’ATA fa temps que fa. Segons l’Associació, actualment qualsevol persona es pot dedicar al lloguer turístic i això fa que sigui difícil controlar la professionalitat del servei i del producte que es dona al client. Ara per ara la distinció de professionalitat de les empreses gestores d’apartaments turístics o habitatges d’ús turístic únicament la poden rebre si formen part d’una Associació que les representi. La no obligatorietat de formar part de l’Associació i la de no estar registrat, deixa les portes obertes a la competència deslleial i a la manca de garantia de serveis oferts als clients.
Del total d’associats que aplega l’ATA, el 61 per cent són agències intermediàries que gestionen el 76 per cent dels habitatges d’ús turístic que estan sota el paraigües de l’entitat. L’empresa gestora d’apartaments turístics professional fa d’intermediària entre el propietari i el client. Garanteix una atenció les 24 hores del dia, s’encarrega de gestionar els contractes amb els turistes, del manteniment de l’apartament, de vetllar perquè l’apartament disposi de tots els documents necessaris segons la normativa , de la gestió de les reserves, de la creació de canals de comercialització, i del cobrament i de la liquidació de la taxa turística, entre moltes d’altres.
L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona considera que aquest registre ajudaria a reconèixer la figura del gestor d’apartaments turístics i també les obligacions que els imposa l’administració.