Com és habitual els darrers anys, aquesta celebració ha tingut com a activitat central l’audició i la ballada de sardanes, en què un total de dos mil alumnes, acompanyats dels monitors, han demostrat les habilitats apreses durant tot el curs. L’activitat ha constat d’una petita exhibició dels instruments de la cobla i d’una ballada de sardanes amb La Principal de Cassà, i ha acabat amb la ballada de la coneguda sardana de germanor amb la música de la sardana Cap de Creus, de Rafael Cabrisas i Palau.
La jornada s’ha complementat amb un espectacle de música i actors a càrrec de Harpo’s Band, amb un espectacle infantil a càrrec del grup País de Xauxa, i amb danses de lluïment ballades per l’Esbart Dansaire de Cassà de la Selva.
“La sardana a l’escola”
La finalitat de la campanya “La sardana a l’escola”, coorganitzada i cofinançada per la Diputació de Girona i els Serveis Territorials de Girona del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, és fomentar el coneixement de la sardana entre la mainada durant l’horari lectiu de les escoles. S’adapta al currículum escolar cercant punts de contacte amb diverses matèries: la música, l’educació corporal (la rítmica), les ciències socials (la història, la dimensió artística, els valors cívics) o les matemàtiques (exercicis de comptar i repartir).
El projecte es va iniciar l’any 1997, després que alguns sardanistes significats, entre els quals la locutora gironina Francina Boris, demanessin la implicació del món educatiu en l’ensenyament de la sardana a la mainada. Des de l’Àrea d’Ensenyament i Cultura de la Diputació de Girona, es va crear un grup, integrat per representants de l’Agrupació d’Esbarts de les Comarques Gironines, de l’Agrupació d’Aplecs de les Comarques Gironines, de l’Agrupació de Trobades Sardanistes Infantils i de la Unió de Colles Sardanistes, i es va organitzar un curset com a prova pilot per a escoles de la comarca del Gironès.
Des del curs 1997-1998, aquesta campanya s’ha anat consolidant com una proposta educativa consolidada per a totes les escoles de les comarques gironines. El primer curs va comptar amb 98 escoles i 10.004 alumnes, i fins a l’actualitat n’hi han participat prop de 100.000. La campanya “La sardana a l’escola” d’aquest curs s’ha clos amb èxit, amb la participació de 118 escoles i 10.764 alumnes de les comarques gironines.
La campanya
D’aquesta darrera campanya, cal destacar l’edició dels materials pedagògics específics elaborats pels mestres Quim Massa, Mireia Bosch i Xavier Colón. Són quaderns per treballar cada nivell i per a cada cicle escolar. El programa, que ha estat gestionat per l’Associació Cultural La Talaia, compta amb la col·laboració i l’experiència dels cercles sardanistes catalans, i ha obtingut el Premi a la Divulgació Pedagògica de la Sardana, atorgat per l’Obra del Ballet Popular.
Bona part dels esforços s’han adreçat també a formar monitors, tasca que es va encarregar a professorat de la Federació Sardanista de Catalunya, que és la que facilita el carnet de monitor. Aquests cursos han estat també reconeguts amb crèdits per part de la Universitat de Girona. A hores d’ara s’han format més d’un centenar de monitors nous.