Calonge vol aconseguir 250 pisos amb lloguer social en els propers cinc anys

Un estudi ha analitzat quines són les necessitats al municipi

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà) treballarà per aconseguir 250 pisos en els cinc pròxims anys per destinar-los a lloguer social. Aquesta és la proposta de l’equip de govern després d’elaborar un estudi en què ha detectat que hi ha entre 226 i 261 joves amb necessitats que no poden pagar-se una casa al municipi.
124 d’ells es troben a l’atur i entre 102 i 137 treballen, però cobren uns sous que no els permeten pagar un lloguer a preu de mercat. Per això el govern local ha elaborat un pla d’habitatge sostenible que preveu gestionar 250 pisos durant els cinc pròxims anys. A més, el pla també preveu que d’aquí a quinze anys el parc d’habitatge assequible compti amb 625 immobles.
 
Per arribar a aquest objectiu, des del pla d’habitatge sostenible s’han estipulat diverses vies. La primera és incentivar els propietaris d’immobles buits perquè els cedeixin a la borsa municipal, per tal que aquests els puguin llogar a un preu per sota del de mercat. A canvi, els propietaris tindran una subvenció del 50% de l’IBI o rebran ajudes d’entre 5.000 i 6.000 euros per a la rehabilitació de pisos. A més el govern local es compromet a pagar els deutes que es puguin generar en cas d’impagament.

D'altra banda, el pla proposa buscar mecanismes per rehabilitar alguns dels habitatges buits del nucli històric de Calonge i Sant Antoni que són difícils de restaurar. Una vegada arreglats, es faria una divisió horitzontal i una part es vendria a preu de mercat, mentre que l’altra es destinaria a lloguer assequible.

A més, el pla també planteja que l’Ajuntament compri l’usdefruit d’habitatges. Es tractaria d’un usdefruit o cessió d’entre 25 i 50 anys. Durant tot aquest temps, els propietaris rebrien una renda mensual amb un preu acordat, mentre que el govern local oferiria els habitatges a persones que no es poden pagar un pis.

També es proposa ajudar en la compra d’habitatges inacabats. En aquest cas es planteja l’opció de donar suport econòmic a la compra d’aquests pisos sempre que tingui un ús d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, tal com s’estableix amb el model de la cooperativa Sostre Cívic. Aquest projecte ha de permetre comprar i reformar 14 pisos i després es posaran a disposició dels joves. Els veïns d’aquest habitatge hauran d’adherir-se a la cooperativa i tots ells es transformaran en gestors de la comunitat.

Per altra banda, també es contempla construir noves promocions. En aquest cas, el pla donaria suport als promotors privats a l’hora d’aconseguir els terrenys i també els ajudaria econòmicament perquè la construcció sigui viable amb la condició de construir pisos amb lloguer assequible durant 25 anys.

Tot aquest conjunt d’eines han de fer possible arribar als 250 pisos en cinc anys. En quinze anys, el parc d’habitatge amb lloguer social hauria d’arribar als 625 pisos. De moment, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni en té 70 en règim de lloguer social. En paral·lel ajuda a 62 famílies per pagar el lloguer.