Neix el Fòrum FocusGi per oferir eines a mida i millorar la competitivitat de les empreses

L'estudi analitza vuit sectors capdavanters i de futur però deixa fora la construcció

El Parc Científic i Tecnològic acollirà el pròxim 16 de desembre la primera edició del Fòrum FocusGi per a la competitivitat empresarial gironina. En el marc de la jornada, està previst que es donin a conèixer les conclusions d'un estudi que ha analitzar la realitat de 70 empreses gironines de vuit sectors que s'han considerat capdavanters com l'aigua, l'agrolimentari i begudes, béns d'equips, cultura, dependència, distribució, logística, noves tecnologies, químic i turisme.


Impulsat per la Diputació i el Fòrum Carlemany, la intenció és que se celebri una jornada anual i que es pugui anar avaluant l'evolució de les empreses estudiades. Segons ha explicat el diputat responsable de l'Àrea de Promoció Econòmica de la Diputació, Joan Pluma, es tracta d'analitzar empresesde sectors que poden impulsar l'economia en l'actual context de crisi. Pluma ha remarcat que no es tracta de fer un estudi estadístic amb dades que situen el nivell de competitivitat de les empreses gironines, sinó que es vol 'proposar itineraris' perquè siguin més competitives.

Per això, l'estudi servirà per donar consells i eines concretes per a cada empresa i, al cap d'un any, poder analitzar si hi ha hagut una evolució, per exemple, en el nivell d'exportacions, la internacionalització o la productivitat. 'Volem donar solucions pràctiques per ser més competitius', ha destacat Pluma que, d'aquesta manera, diferencia l'estudi d'altres que s'hagin pogut fer fins ara.

La construcció, fora de l'estudi

Per la seva banda, el president del Fòrum Carlemanya, Marc Sansalvador, ha explicat que per raons pràctiques s'ha hagut de limitar les empreses -s'han contactat 180 empreses de les quals una setantena han respost als qüestionaris i preguntes de l'estudi- i que s'han escollit no per volum de facturació sinó per capacitat innovadora i projecció de futur.

Els impulsors de l'estudi han deixat fora les empreses de la construcció per considerar que no és un dels sector que ha de liderar l'economia del futur de les comarques gironines. Pluma ha explicat que s'han escollit altres sectors amb majors nivells d'internacionalització i capacitat d'innovació. 'Algunes de les empreses de la construcció s'estan reorientant amb èxit i aconsegueixen exportar però són encara poques', ha justificat el diputat que assegura que els criteris per escollir les empreses ha estat per capacitat de crear ocupació i per projecció de futur.