El passat 10 de setembre va ser el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, que actualment és la primera causa de mort entre les persones joves a Catalunya, per sobre dels accidents de trànsit. Segons les dades de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) publicades aquest setembre, 1 de cada 10 estudiants universitaris té pensaments suïcides durant el primer any de carrera. A Catalunya la major part es produeixen a l’àrea metropolitana de Barcelona.
Per aquest motiu el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya ha publicat el recurs Encarem el suïcidi juvenil. Es tracta d’una guia que pretén fer una radiografia de l’estat actual del suïcidi juvenil i abordar la temàtica en profunditat. El recurs es divideix en dos grans blocs: el primer, centrat en la sensibilització i la prevenció, posant el focus en la salut mental i emocional; i el segon, focalitzat en l’acompanyament i el dol.
No és la primera vegada que la plataforma del jovent associat de Catalunya impulsa projectes per promoure la salut emocional i el paper de l’educació en la gestió dels sentiments. A banda d’un recull de recursos per abordar el suïcidi dels i les joves, l’any passat van organitzar una taula rodona per “trencar el silenci i plantar cara al suïcidi juvenil”. Aquest 2018 també han dut a terme la segona edició del curs Cuidem-nos! per treballar la salut emocional en el context dels espais associatius.
El suïcidi juvenil no és una problemàtica nova, sinó que fa temps que és una de les principals causes de mort no natural entre el jovent, però ha estat invisibilitzada a causa d’un tabú generalitzat i un estigma social sobre qüestions com la salut mental i emocional. “L’acte de treure’s la vida és una acció individual que respon a una causa social, i com a problemàtica social que és, hem d’apel·lar a la responsabilitat col·lectiva del fenomen” assegura Carles Pericas, responsable de l’àrea de Salut del CNJC. “És necessari que instal·lem el suïcidi en el debat públic per tal de visibilitzar-lo i trencar amb el tabú”.