L'estadística de la Direcció General de Pesca deixa clar que, durant aquests primers sis mesos d'any, hi ha hagut una davallada del 7,34% dels ingressos de les confraries catalanes. Aquesta situació s'acompanya també d'un descens de les captures globals de peix, que han passat de les 18.469 tones a les 17.265.
Les confraries que s'han vist més afectades per aquesta disminució dels ingressos han estat les de les comarques gironines. De fet, dels 5,06 MEUR que s'han deixat d'ingressar arreu del territori català, la immensa majoria (4,53 MEUR) corresponen al calaix de les vuit confraries de la demarcació.
En tot el litoral de la Costa Brava, aquelles llotges on els descensos han estat més acusats es troben a l'Alt Empordà. En concret, són les de Roses, Cadaqués o el Port de la Selva. Pel que fa a la resta de Catalunya, altres confraries que també han deixat d'ingressar durant aquest primer semestre d'any són les de Vilanova i la Geltrú, Torredembarra o Cambrils.
El director general de Pesca, Martí Sans, ha dit que aquesta davallada no s'ha de llegir en clau catastrofista. I és que, si bé han disminuït els ingressos en un 7,34%, també ho han fet les captures en un percentatge similar (un 6,52%). Aquesta situació, lligada als preus del peix 'que s'han mantingut i a un gasoil que no ha anat excessivament car, ha fet que no s'incrementés la crisi al sector', ha explicat Martí Sans.
Moments difícils
Sigui com sigui, però, és innegable que el sector pesquer català es troba immers en moments difícils. De fet, la Direcció General de Pesca té ara mateix sobre la taula una quarantena de peticions de desballestament de vaixells, a les quals –segons ha dit Martí Sans- es donarà sortida més tard o més d'hora, perquè hi haurà diners per fer-ho.
La situació al sector l'ha exemplificada el patró major de Blanes (Selva) i president de la Federació Nacional Catalana de confraries de pescadors, Eusebi Esgleas. 'Quan demanes la situació a un pescador et diu que va malament, i quan al cap de deu minuts ho repreguntes, et respon que pitjor', ha declarat. I ha afegit: 'Veritablement, el sector pesquer no passa un bon moment, i subsisteix entre altres perquè el preu del gasoil, el gran problema del pescador, no va car i té un preu bastant estable'.
Per ajudar el sector a sortir de la crisi, el director general de Pesca ha avançat que la Generalitat té clara quina ha de ser l'aposta: donar criteris empresarials al sector, i 'deixar de concebre'l només com un sector primari'.
Segons ha ressaltat, 'tenim una flota que pesca el 20% del peix que es produeix a Catalunya, i hi ha futur per al sector pesquer'. Per això, Martí Sans ha explicat que entre el punt fort que s'ha de prioritzar és 'la millora de l'esperit empresarial dels pescadors, ajudant aquells que ho necessitin a sortir del sector, i incentivant els altres'.
Gran Nit de la Pesca Catalana
Martí Sans ha fet aquestes declaracions durant la presentació de la 22a Gran Nit de la Pesca Catalana, que se celebrarà demà a Blanes i a Lloret de Mar (Selva). L'acte, al qual assistiran més de 400 persones, el presidirà el president de la Generalitat, José Montilla. Durant el transcurs de la Gran Nit de la Pesca Catalana es lliuraran les medalles que reconeixen la tasca de diferents personalitats al món pesquer català.