L'Ajuntament de Girona no retirarà cap llaç groc ni pancarta reclamant la llibertat dels presos perquè, com ha subratllat l'alcaldessa, defensen "la democràcia i els drets fonamentals".
La moció que Cs ha portat al ple critica obertament que, durant els darrers mesos, els edificis i espais públics de Girona "s'han vist ocupats per pancartes i símbols partidistes". I cita de manera explícita els llaços grocs, que "reivindiquen i fan al·lusió" als exconsellers, als Jordis i als membres del Govern "actualment en presó provisional o fugits de la justícia espanyola".
El redactat assegura que "aquestes pancartes i símbols partidistes" han convertit l'Ajuntament de Girona "en una institució al servei d'uns determinats grups polítics i socials". De fet, diu que el consistori ha permès "l'apropiació dels espais públics per sectors afins a l'independentisme" (que s'ha "intensificat" amb l'aparició dels CDR).
Cs subratlla que el consistori ha compromès "la neutralitat política" que la Constitució Espanyola exigeix als ajuntaments. I l'acusa d'haver actuat com a "portaveu o instrument de les reivindicacions d'individus, col·lectius o grups d'una determinada ideologia" –en referència a l'independentisme- perquè no ha retirat les pancartes i els llaços grocs "de manera immediata".
La moció critica que l'Ajuntament de Girona s'hagi "posicionat políticament" a favor "d'un missatge que distorsiona la realitat". "Les pintades, objectes de contingut polític als carrers, declaracions de persona non grata, insults i assenyalaments a les persones que pensen diferent dels independentistes, l'única cosa que aconsegueixen és malmetre la convivència social", subratlla l'escrit presentat per Cs.
El text reclama a l'Ajuntament que faci respectar "la neutralitat institucional" tant en edificis com en espais públics, i per això l'insta "a retirar qualsevol pancarta o símbol partidista" (en referència als llaços grocs i als cartells que reclamen la "llibertat dels presos polítics").
Cs només rep el suport del PP
La portaveu de Cs, Míriam Pujola, ha criticat que s'hagin tenyit de groc "façanes, ponts o rotondes" de Girona i ha acusat l'alcaldessa de pensar que l'Ajuntament "és casa seva" (en referència a la pancarta que llueix a la façana reclamant la llibertat dels presos). "En un ajuntament normal vostè no seria parcial i sabria quin és el paper que ha de fer, en comptes que li repetíssim per activa i per passiva", ha dit.
La moció, però, només ha rebut el suport de la regidora del PP, Concepció Veray. Durant el seu torn de paraula, la portaveu popular ja ha avançat que "lamentablement" el text no s'aprovaria, i ha retret a l'alcaldessa haver "polititzat" esdeveniments com el 'Girona, Temps de Flors".
El PSC, per la seva banda, s'ha abstingut. Segons ha subratllat la regidora Elisabet Riera, els socialistes creuen que la moció de Cs "no ajuda a la convivència cívica" i incrementa "la fractura social", afegint "més tensió innecessària" que se suma a la que ja s'ha viscut durant aquests darrers mesos.
Arrencar els tòtems
La moció reclamant retirar llaços grocs i pancartes no ha prosperat per àmplia majoria. La que sumen els divuit regidors de CiU, ERC i la CUP. Els seus portaveus han recordat a Pujola que la neutralitat en espais públics "no existeix" perquè "vivim en democràcia".
"Vostès volen tapar la llibertat d'expressió", ha criticat el portaveu de la CUP Lluc Salellas. I per la seva banda, la d'ERC, Maria Mercè Roca, ha recordat que "als carrers i places, tot és política". A més, tant cupaires com republicans han criticat a Cs que la seva "resposta" davant els llaços grocs i cartells demanant la llibertat dels presos és "anar encaputxats i de nit a malmetre'ls i arrencar-los" (en referència als Tòtems de la Llibertat que hi ha davant la Delegació del Govern).
El portaveu de CiU, Carles Ribas, ha subratllat que el dia que els carrers "siguin neutres" voldrà dir "que només impera una doctrina i no serem lliures". A més, ha criticat a Cs que la seva manera de fer política sigui la de "buscar problemes". Per últim, Marta Madrenas ha pres la paraula per recordar que, independentment del seu pensament a favor de la República, els llaços grocs i les pancartes allò que fan és "defensar la democràcia, les llibertats individuals i col·lectives i la protecció dels drets fonamentals".
Moció en bloc de l'oposició
D'altra banda, al ple d'aquest juny l'equip de govern s'ha quedat sol defensant la proposta perquè tots els treballadors de l'empresa 'Girona+Neta' portin a partir d'ara una placa identificativa als seus uniformes. L'oposició en bloc (PP, Cs, PSC, CUP i ERC) ha presentat una moció conjunta, per via d'urgència, reclamant que la mesura es tiri enrere.
Al text, els cinc grups sostenen que la proposta "és del tot incomprensible" i que "criminalitza" els treballadors. A més, recorden que l'empresa mixta ja "compta amb sistemes de control i fiscalització" dels recorreguts que fan els operaris que escombren a peu els carrers (en referència a l'ús de dispositius GPS).
El vicealcalde Eduard Berloso ha defensat la mesura recordant que el contracte de neteja és el "més important" de la ciutat (té un cost de 86 MEUR) i que, per tant, cal assegurar-se que es compleix. A més, Berloso ha subratllat que la placa identificativa, en cap cas "criminalitza", sinó que obeeix "a una millora de la transparència".
L'argument, però, no ha convençut. I la moció conjunta, que l'oposició ha presentat a requeriment de la plantilla de 'Girona+Neta', ha tirat endavant per àmplia majoria. En concret, ha sumat quinze vots (els que sumen ERC, la CUP, el PSC, Cs i el PP) davant dels deu que tenen els regidors de CiU.
La moció que han consensuat tots els grups de l'oposició no ha estat l'únic debat que hi ha hagut al voltant de la plantilla de 'Girona+Neta'. Abans, el ple ha aprovat una modificació del contracte (la quarta d'ençà que es va adjudicar al 2011) que permetrà incorporar quatre nous operaris a l'empresa mixta.
Aquest punt de l'ordre del dia ha tirat endavant per unanimitat. Però l'oposició, tot i votar-hi a favor perquè aquests nous contractes són "necessaris", no s'ha estat de retreure a l'equip de govern la manera com s'ha gestionat fins ara el servei de neteja a la ciutat.
El PP i Cs han reclamat que, de fet, cal ampliar la plantilla amb més personal que aquests quatre treballadors. El PSC ha lamentat que no hi hagi hagut prou control damunt 'Girona+Neta'. Per la seva banda, ERC ha recordat que ja es porten massa modificacions del contracte i la CUP ha acusat CiU d'anar en contra dels treballadors (amb mesures com els GPS o la placa identificativa) i, al mateix temps, "cobrir les espatlles" a la part privada de l'empresa mixta.
El vicealcalde Eduard Berloso ha respost que l'equip de govern "mai ha acusat els treballadors" ni tampoc els ha carregat al damunt les mancances del servei. Berloso, a més, també ha defensat les auditories de neteja i els geolocalitzadors (que permeten saber quines rutes fan els operaris). Ha dit que, gràcies a "aquests mitjans de control", ara s'ha vist que la plantilla de 'Girona+Neta' quedava curta i s'han tirat endavant aquests quatre nous contractes.
"En defensa de l'autodeterminació"
Al ple d'aquest dilluns també ha pres possessió de l'acta el nou regidor d'Educació i Esports, Josep Pujols. Anava de número 21 a la llista de CiU a les darreres municipals i substitueix a la fins ara tinenta d'alcalde i regidora de l'àrea, Isabel Muradàs, que va renunciar al càrrec després que l'Audiència Nacional la cités com a investigada en el marc del cas 3%.
Pujols ha pres possessió del càrrec afegint una frase a la fórmula protocol·lària que jura per "imperatiu legal" i en nom de la Constitució. El nou regidor ha subratllat que es posa "a disposició del Parlament i del president de la Generalitat en defensa del dret a l'autodeterminació del nostre poble".