El PGA Catalunya de Caldes comença a recollir beneficis de les inversions engegades el 2011, quan un magnat irlandès va injectar-hi capital. Des d'aleshores, el 'resort' ha anat desenvolupant fases de creixement que han suposat inversions milionàries. Aquest 2018 és un any "clau", segons explica el conseller delegat de la companyia, David Plana.
La primera fase del projecte immobiliari del PGA contempla construir uns 400 xalets de luxe. D'aquests, fins ara ja se n'han venut el 60% (en concret, 260). N'hi ha 180 d'acabats i al llarg d'aquest 2018 Plana detalla que s'entregaran les claus dels altres 80. "Lliurarem les claus de la resta", explica el conseller delegat. A partir d'aquí, i fins arribar a completar la primera fase del projecte immobiliari, les altres cases s'aniran contractant –i construint- en funció de la demanda.
Un hotel específic a per un nínxol d'oportunitat
Tot i que la inversió es manté, el mateix funcionament del PGA ha anat marcant l'evolució i les prioritats del projecte. "Ens va costar un temps saber qui era el nostre públic", admet el conseller delegat. La punta de llança del nou projecte iniciat el 2011 és, a banda dels dos camps de golf, l'hotel Cabiral, un allotjament de cinc estrelles que Plana considera que ja han sabut "posicionar".
Tot i això, l'empresa va veure que deixaven perdre un determinat perfil de client interessat en el golf però que "no estava disposat a pagar 200 euros per una nit d'hotel". Aquest nínxol de mercat el simbolitza sobretot el públic escandinau.
Per aquest motiu, aquest mes d'abril el PGA ha obert l'hotel La Vida. Una oferta de quatre estrelles on la recepció ha desaparegut pràcticament del tot (hi ha una taula a l'entrada però l'objectiu és que tot es pugui fer des del mòbil, inclòs el registre d'entrada i sortida). La inversió per construir les 50 habitacions de La Vida ha estat de 5,5 MEUR.
El creixement a la zona de Vilobí
A banda d'aquests 5,5 MEUR, el PGA de Caldes treballa amb la línia de futur que "pot canviar" el complex turístic i que suposarà una inversió de 50 MEUR fins al 2020. Es tracta dels terrenys adquirits al terme municipal de Vilobí d'Onyar (Selva) on s'hi ha de fer un 'beach club'.
"Si tot va bé, l'estiu de l'any que ve es podrà venir a la platja a Caldes", bromeja Plana. La gran aposta és un llac artificial que tindrà una dimensió de 5 hectàrees. L'objectiu és poder presentar aquest juny el projecte definitiu a les autoritats i començar les obres entre els mesos de setembre i octubre. L'execució s'ha de fer en menys d'un any.
Plana defensa l'actuació tot i tenir platges de la Costa Brava a menys de trenta minuts de distància. "Tenim un complex a Portugal proper al mar també i hem vist que hi ha demanda", assegura el conseller delegat. L'oferta està pensada per a un públic que vol evitar les platges saturades a ple estiu i tenir una sèrie de serveis inclosos (com l'oferta gastronòmica i musical).
Del projecte de Vilobí ja s'han desencallat dues peces. Una d'elles és la zona de les vinyes, pas previ a la construcció d'un celler. L'altre gran projecte en marxa són els camps d'entrenament del Girona FC. El club s'ha instal·lat a la zona i fa servir habitualment zones comunes. A més, els jugadors del primer equip esmorzen i dinen cada dia a Caldes. Els camps i instal·lacions adjacents han tingut un cost de 2 MEUR.
La connexió del TAV, canvi de futur
El PGA de Caldes es troba en una parcel·la propera a l'aeroport Girona-Costa Brava i limita a banda i banda amb eixos viaris com l'AP-7 i la N-II. A aquest nus de comunicacions s'hi pot afegir un baixador del TAV a tocar de l'aeroport. La construcció forma part del pla director d'Aena per a la infraestructura aeroportuària pels propers anys.
David Plana contempla que aquesta connexió amb el tren d'alta velocitat pugui "canviar" el projecte de PGA. Mentre que actualment tenen propietaris que fan servir les cases sobretot com a segona residència, una connexió ràpida amb Barcelona podria fer viable viure a Caldes i treballar a Barcelona.
Aquest fet ja està començant a passar perquè el perfil de client inclou professionals d'alt nivell que es troben en la recta final de la vida laboral i comencen a retirar-se. "Tenim clients que viuen aquí però van un o dos cops per setmana a Londres", exemplifica Plana. La connexió amb el TAV podria accentuar aquesta tendència.
De ser així, PGA Catalunya ja contempla nous serveis i equipaments que hauria d'oferir, com per exemple una escola internacional. Plana admet que, en funció de les demandes dels clients, aniran variant les línies estratègiques del complex.
28 nacionalitats de residents
El PGA Catalunya de Caldes té clients de 28 nacionalitats. Per aquest motiu, la llengua d'ús habitual és l'anglès. Anglesos i suïssos representen, cadascun d'ells, un 20% dels propietaris de les finques. Després d'aquests, destaquen els francesos, alemanys i ciutadans del Benelux (Bèlgica, Holanda i Luxemburg).
Tot i que el PGA destina una part important del seu pressupost a publicitat, un de cada cinc clients venen recomanats per un conegut seu. El boca orella ha fet que hi hagi comunitats establertes amb força, com la dels finlandesos. El públic escandinau és el que més fa servir els dos camps de golf de les instal·lacions.
David Plana explica que també tenen "molta gent expatriada". Són, per exemple, ciutadans anglesos però que ha estat treballant a Dubai. Les seves estades solen ser d'uns tres mesos. Alguns aprofiten per passar aquí part de la tardor i la primavera (de setembre a novembre i de març a maig).
Sense canvis per la situació política
El conseller delegat admet que aquells estrangers interessats en comprar cases pregunten repetidament sobre la situació política a Catalunya. Al PGA, les finques d'alt stànding, amb parcel·les d'entre 2.000 i 4.000 metres quadrats, tenen un preu de venda que oscil·la entre 1,2 i 2 MEUR.
Pla explica que, "en el curt termini", han hagut de respondre inquietuds sobre el procés polític, però creu que la magnitud del projecte els "blinda" d'aquestes incerteses. "Quan veus un projecte amb aquesta durada, no ens afecta", afirma.
De fet, el complex turístic té contractada una empresa que intenta visualitzar les necessitats dels clients "en els propers deu o quinze anys". Les noves maneres de treballar i comunicar-se poden comportar canvis sobre cap on creixerà el PGA de Caldes. Per això, el complex turístic ha estat invertint diners per comprar terrenys on construir noves finques. De fet, una de les opcions que es plantegen a llarg termini és construir un tercer camp de golf.
Actualment, el PGA de Caldes té 300 persones en plantilla a més de les 285 que treballen per l'empresa constructora de la branca immobiliària. L'any passat, el complex turístic va superar la xifra de 100.000 visitants. Aquest any esperen que 45.000 persones vinguin expressament per jugar a golf, 5.000 més que al 2017.