La celebració de la 6a edició del Dia Internacional de l’Art a Girona portarà a la ciutat i a les comarques gironines un centenar d’activitats culturals el proper cap de setmana, els dies 14 i 15 d’abril. El tret de sortida es farà aquest divendres, 13 d’abril, amb el pregó inaugural a càrrec del crític d’art, comissari i docent Pere Parramon. L’acte es farà a les 18.30 h davant de la seu del Bòlit_Centre d’Art Contemporani.Girona, a la plaça del Pou Rodó. Amb motiu de la manifestació convocada diumenge, 15 d’abril, a Barcelona, algunes de les entitats participants han decidit modificar la data de la seva programació per dissabte 14 d’abril o diumenge 22 d’abril.
Un total de 64 agents artístics, públics i privats, han participat en la programació del Dia Internacional de l’Art a Girona 2018, que proposa 67 activitats artístiques i 33 exposicions repartides en 20 municipis diferents. Aquesta programació inclou itineraris d’art, projeccions, exposicions tallers, concerts, conferències, propostes gastronòmiques i performances, totes elles gratuïtes i aptes per a totes els públics. La ciutat de Girona concentra el gruix principal de les propostes, amb 22 activitats i 13 exposicions.
El tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Carles Ribas, ha volgut destacar que “l’Ajuntament de Girona aposta per manifestar aquesta fervent necessitat de visualitzar l’art arreu del territori i que passi a formar part del nostre dia a dia, que deixi d’estar en l’anonimat i ens serveixi de reflexió”, alhora que ha volgut agrair la tasca dels organitzadors per haver aconseguit programar activitats en una xarxa territorial tant extensa.
Dues de les propostes que cal destacar són la instal·lació del col·lectiu La Pedra a la plaça del Pou Rodó i la presentació del mural Una, de Paula Bonent, a Figueres, ja que formen part del projecte “WOMART, talent femení en les arts visuals”, de la Xarxa Transversal d’Activitats Culturals. També cal posar èmfasi en la primera edició de “Fem un cafè amb...”, un espai de debat obert entre artistes i assistents, organitzat per la Plataforma d’Artistes de Catalunya (PACC), que es farà cada primer divendres de mes al Bòlit_Pou Rodó a partir del maig.
Fora de la ciutat de Girona, cal ressaltar la quinzena d’activitats programades per l’Excèntrica Aula Taller d’Art de Sant Hilari Sacalm, que s’estrena en aquesta edició, o la caminada creativa “Riu sonor. Caminada creativa a l’alba” amb els artistes Josep Manuel Berenguer, Clara Garí, Job Ramos i Mar Serinyà.
La directora del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona i coordinadora de la programació del Dia Internacional de l’Art a Girona, Carme Sais, ha volgut posar de relleu que l’esdeveniment “vol ser una manifestació festiva, propera i participativa d’un sector cultural essencial com són les arts visuals”. La directora de l’espai contemporani del Museu de la Mediterrània, Mar Serinyà, ha destacat en la presentació que “el Dia Internacional de l’Art brinda una oportunitat als artistes per fer-se visibles i arribar a tots els públics alhora que vol ser una reivindicació per aconseguir unes condicions de treball més dignes”.
El Dia Internacional de l’Art a Girona és una iniciativa promoguda pel Bòlit, Centre d’Art Contemporani.Girona de l’Ajuntament de Girona i compta amb el suport de la Diputació de Girona i els Serveis Territorials de Cultura a Girona de la Generalitat de Catalunya.
La UNESCO va establir el 2011 la commemoració del Dia Internacional de l’Art cada 15 d’abril en record del naixement del florentí Leonardo da Vinci el 15 d’abril de 1452 amb l’objectiu d’acostar a la ciutadania diferents formes d’expressió artística. Es tracta d’una commemoració internacional però que a Catalunya se celebra únicament a la demarcació de Girona. L’any passat més de 15.000 persones van participar en les activitats programades en el marc del Dia Internacional de l’Art a Girona.