Jornada reivindicativa la que es viurà el pròxim 8 de març a Girona coincidint amb El dia Internacional de la Dona. Serà una convocatòria "pionera i inèdita", segons CCOO i UGT, que destaquen la "transversalitat" d'una vaga feminista que tindrà ressò internacional. A la demarcació, s'ha organitzat de la de la coordinadora que aplega representants de col·lectius de dones, sindicats, partits polítics i estudiants per denunciar les desigualtats i la bretxa salarial que pateixen les dones.
Es proposen aturades simbòliques de 2 hores en tres torns (de les 11.30 a les 13.30; de 4 a 6 de la tarda i de les 22 a 24h) per poder participar en els actes. Les dues hores no són una casualitat. És el temps que es calcula que les dones treballen de mitjana sense cobrar tenint en compte la bretxa salarial. A Girona, la jornada arrencarà amb una manifestació davant de l'hospital Trueta que continuarà pels carrers de la ciutat fins arribar a la plaça del Vi, on es llegirà un manifest (a les 12h). Seguidament, es farà una cadena humana amb totes les dones aplegades i el suport de les estudiants i professorat de la UdG que arribarà fins a la plaça de Sant Domènec al barri vell.
La jornada vol ser una aturada laboral, estudiantil però també de consum i de cures. Per això, s'ha demanat que les dones també pengin el davantal al balcó de casa per simbolitzar l'aturada. La secretària de la Dona de CCOO Girona, Belén López, ha subratllat que ha arribat el moment de "plantar-se" i d'exigir mesures que reverteixin les desigualtats que pateixen les dones. " Ens centrem sobretot en la bretxa salarial perquè és el resultat i la suma de totes les discriminacions que pateixen les dones al mercat laboral", afegeix.
Des del sostre de vidre que impedeix que puguin accedir a llocs de responsabilitat, passant per l'assignació de feines i categories molt concretes (com ara els serveis i l'atenció a persones) o la gairebé "exclusivitat" de permisos sense remuneració per atendre fills i familiars que acaben comportant una reducció de les pensions de les treballadores amb una bretxa del 38%. Així, mentre la pensió mitjana de les dones se situa en unes 800 euros, la dels homes és d'uns 1.300 euros. "I això malgrat que les dones vivim més anys i amb un salari més pobre", denuncia la secretària de polítiques socials, igualtat i ocupació d'UGT a Girona, Àngel Torrents.
Millors salaris i revalorització dels llocs de treball
Els sindicats coincideixen que, amb la sortida de la crisi i l'augment del PIB i dels beneficis de les empreses, és el moment de reclamar millores per a les "butxaques dels treballadors" que encara no han notat aquesta recuperació econòmica. I molt especialment de les dones, que ja partien d'una situació desigual fins i tot abans de les crisi, segons assenyala López. A banda d'apujar els salaris i les pensions, també reclamen a l'administració que impulsi altres mesures, com ara plans d'igualtat efectius (amb sancions i inspeccions); una llei d'igualtat salarial i una revalorització dels llocs de treball que tinguin en compte el gènere. "No s'entén que portar una màquina estigui més ben retribuït que cuidar una persona, netejar o treballar en una llar d'infants; cal canviar el valor social d'algunes feines perquè, si no les valorem, no estaran ben pagades", defensa López.
Vaga de 24 hores durant 5 dies del sector de la neteja
El 8 de març també serà el primer dia de vaga de 24 hores de les treballadores de la neteja d'edificis i locals. CCOO i UGT ha convocat aquesta protesta a tot Catalunya i es repetirà també els dies 4 i 5 d'abril i el 14 i 15 de maig. Denuncien el "bloqueig" en què es troba la negociació del nou conveni després de no arribar a un acord amb la patronal. I adverteixen que, si la patronal "no aporta solucions", la vaga passarà a ser indefinida. A Catalunya hi ha unes 68.000 treballadores, de les quals més de 15.000 són a les comarques gironines.
Per la seva banda, els secretaris generals de CCOO i UGT a Girona, Baromeu Compte i Xavier Casas, han denunciat la mentalitat "patriarcal" que encara hi ha a la societat i han fet una crida a donar suport a la vaga feminista per "posar fi als papers secundaris i complementaris" que encara s'assignen a les dones.