La fiscalia anticorrupció ha assumit la investigació sobre les suposades irregularitats a l'empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa).
El Jutjat d'instrucció 2 de Girona instrueix el cas contra l'exconseller delegat Narcís Piferrer i l'actual directiu Xavier Ballell per un presumpte delicte d'apropiació indeguda perquè sospiten que han enriquit el soci privat de la societat, Girona S.A., en detriment de la part pública.
Segons ha avançat la Cadena SER, un dels fiscals que investiga el cas 3%, José Grinda, s'encarregarà a partir d'ara de la investigació d'Agissa. La seva designació arriba després que un informe de l'Agència Tributària estableixi vincles entre Girona S.A. i societats investigades en el cas 3%, com AMR Publicitat o Concerts Estudio.
En concret, l'informe detecta que entre el 2010 i el 2015 Girona S.A. (la societat privada que té el 80% d'Agissa) va fer "compres" a AMR Publicitat per imports superiors als 20.000 euros i que hi ha factures per a l'adquisició de "lots de nadal", pernils o caixes de vi. A Concerts Etudios hi van "efectuar compres" de 30.000 euros el 2009 i 20.000 el 2011. L'informe recorda que l'empresa es va encarregar de l'organització del festival Jardins de Cap Roig i apunta, a més, que hi ha factures que podrien ser per la compra de nombroses entrades.
Dividends irregulars
La investigació de l'Agència Tributària ressalta que Girona S.A. i els tres ajuntaments que conformen la societat s'han repartit, any a any, uns dividends de forma irregular i sense tenir en compte els beneficis reals d'Agissa. En aquest sentit, conclou que han descapitalitzat la societat pública.
L'informe exposa que Girona S.A. cobrava cada any 400.000 euros en forma de factura per uns serveis que no prestava. "Els imports facturats per Girona S.A. a Agissa per import de 400.000 euros per són absolutament desorbitats i en algun cas no es correspon a la prestació de cap servei", afirma l'informe.
"Si Agissa no hagués pagat a Girona S.A. i als ajuntaments, de manera simulada, uns dividends desorbitats per import de milions d'euros, Agissa no tindria un deute ni de 0 ni de 3 MEUR, sinó que tindria un net patrimonial molt superior als 10 milions d'euros (MEUR)", apunta l'informe.
De fet, l'Agència Tributària recorda que Agissa va haver de recórrer a un crèdit (que li va concedir Girona S.A.) de 3,75 MEUR i afirma que el motiu de sol·licitar diners era continuar fer front al pagament dels dividends.
A més, l'Agència Tributària exposa que dels 400.000 euros que Girona S.A. ingressava anualment, només s'ha acreditat la prestació de serveis per poc més de 100.000 euros. També indica que Girona S.A. cobrava 50.000 euros anuals per la suposada feina d'un director de serveis quan aquesta funció fa més de 20 anys que la desenvolupa personal propi d'Agissa.
Amb aquestes maniobres financeres, continua detallant l'informe, Agissa només ha declarat uns beneficis d'uns 100.000 euros quan el benefici real abans d'impostos des de fa molts anys és superior al milió. "La major part dels diners han estat detrets d'Agissa per Girona S.A. i, una part, pels ajuntaments", exposa la investigació.
En conseqüència, l'Agència Tributària destaca que al llarg dels anys s'han fet nombroses apujades de les tarifes de l'aigua sobre una base fictícia: que d'acord a la comptabilitat d'Agissa el servei de distribució d'aigua era suposadament deficitari.
Segons conclou l'informe, els ingressos d'Agissa entre els anys 2009 i 2015 són d'uns 8,5 MEUR però els seus llibres comptables indicaven que o bé tancava els exercicis amb pèrdues o amb un benefici "mínim". "Aquesta deducció no és correcta perquè deriva fonamentalment de la comptabilització de despeses com a partides", afegeix.
En paral·lel, l'Agència Tributària destaca que durant el mateix període 2009-2015 Girona S.A. ha tingut ingressos d'entre 1,6 i 1,8 MEUR. "Per la prestació d'una petita part dels serveis que li havia subcontractat Agissa, resulta que Girona S.A. obté un benefici molt superior en termes absoluts i immensament superior en termes relatius al que ha obtingut l'empresa mixta", diu l'informe.
Despeses particulars
L'informe també analitza la comptabilitat de Girona S.A. i destaca que l'empresa ha comptabilitat com a despeses "una sèrie de partides de cents de milers d'euros que en realitat corresponen a despeses particulars de Narcís Piferrer, de Joan de Llobet i d'altres membres del consell d'administració". L'Agència Tributària afirma que De Llobet, membre del consell d'administració de Girona S.A. i durant uns anys també d'Agissa, hauria "detret de manera irregular un import superior al milió d'euros".
En total, conclou que dels 22 proveïdors que figuren declarats l'any 2012 (l'any que està investigant el jutjat) només un està relacionat directament amb l'adquisició de béns o prestacions de serveis necessaris per a la seva activitat.