Aquest 2017, els pressupostos participats de Girona tenien una dotació d'1,2 milions d'euros (MEUR) i han inclòs 100 projectes. Des de l'1 de juny fins aquest dimarts al migdia, els gironins podien escollir quina de les actuacions de millora els feia més pes per al seu barri (per a cadascun, se'n proposaven entre quatre i sis).
Però al capdavall, allò que ha quedat clar és que els pressupostos participats motiven molt poc. De fet, dels 77.309 gironins que estaven inclosos al cens, només n'hi ha hagut 3.391 que hagin votat a la consulta (és a dir, el 4,39%). Aquest percentatge de participació és dos punts inferior al de l'any passat (6,49% i 4.989 vots) i similar al del 2015 (4,52% i 3.543 vots).
Els barris on hi ha hagut menys participació han estat els de Taialà, Sant Ponç, Sant Narcís, el Pont Major, el Mercadal, Mas Ramada, l'Eixample, el Carme-Vista Alegre i el Barri Vell. En tots aquests, no s'ha arribat ni al 4%. I especialment significatiu és el cas de la Font de la Pólvora. Aquí, cap dels veïns ha pres part als pressupostos participats.
Per contra, a l'altra cara de la moneda se situen els barris de la Pujada de la Torrassa, Fontajau, Palau-Avellaneda-Mas Xirgu, Montjuïc i Mas Catofa. Exceptuant els casos de Palau i Fontajau (on aquí la participació ha pujat respecte el 2016), en tots els altres barris els pressupostos participats han perdut votants d'un any per l'altre.
"No són els que esperàvem"
L'Ajuntament de Girona no amaga que està decebut amb aquesta baixa participació. De fet, tant el vicealcalde Eduard Berloso com la regidora Maria Àngels Planas, que avui han presentat els resultats del procés, ja han avançat que d'ara en endavant caldrà replantejar els pressupostos participats.
"Els resultats no són els que ens esperàvem", ha admès Berloso. El vicealcalde també ha explicat que aquest migdia, a la comissió mixta que han fet amb les associacions de veïns, han acordat "reflexionar sobre què pot haver passat, per tal de trobar la fórmula perquè als pressupostos participats del 2018 hi hagi, com a mínim, la mateixa participació que als del 2016". És a dir, si més no, passar del 4,39 al 6,49%.
Per la seva banda, la regidora Maria Àngels Planas ja ha deixat clar que els pressupostos participats continuaran essent-hi. Això sí, ha admès que "cal fer pedagogia de la participació". "Des de l'Ajuntament, però, continuarem fent-los perquè hi creiem i és la nostra aposta", ha afirmat.
Entre d'altres projectes, l'1,2 MEUR d'aquest 2017 permetran eliminar barreres arquitectòniques a l'encreuament del carrer de la Creu amb la carretera Barcelona (a l'Eixample), cobrir la pista esportiva que hi ha al costat de la guingueta del parc de Fontajau, urbanitzar la plaça Germans Sàbat o retirar les planxes de ferro dels carrers Santa Clara, del Nord i de les Hortes (tots tres, al barri del Mercadal).