La portaveu d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona, Maria Mercè Roca, s’ha mostrat “sorpresa” per les declaracions del govern sobre la proliferació dels pisos turístics a la ciutat, el qual ha negat que sigui un problema. Segons Roca, que aquest tipus d’apartaments s’hagin multiplicat per 12 en els darrers quatre anys, passant de 31 (2013) a 365 (2017) “denota un creixement descontrolat on el govern no pot restar de braços plegats”. Tot i que reconeix que una part d’aquests pisos han aflorat gràcies a un major control per part de la Generalitat, “no és el cas de tots ells, i tampoc contempla els pisos que actualment es destinen a usos turístics i estan en situació irregular”, fet que, segons la regidora, si els comptabilitzéssim augmentaria encara més la xifra total.
En aquest sentit, la portaveu d’ERC-MES ha recordat que el seu grup va pactar amb l'aleshores alcalde, Carles Puigdemont, la confecció d’un Pla Estratègic de Turisme i també d’un Pla Local d’Habitatge, que havien d’estar enllestits al setembre de 2016. “Ha passat quasi un any i encara no s’ha adjudicat l’encàrrec de cap dels dos plans”, ha criticat Roca. Per la portaveu d’ERC-MES, aquests són “instruments que han de servir per ordenar i controlar l’activitat turística a la ciutat, i per mitigar l’impacte del lloguer turístic al mercat de lloguer residencial”.
Maria Mercè Roca advoca per “trobar l’equilibri entre residents i visitants”, i ha denunciat que “fiar-ho tot a les inèrcies del mercat, sense planificació, ens pot portar a llarg termini a situacions indesitjables”. En aquest sentit, s’ha referit a que “el govern de Girona no té un projecte sobre com ha de ser el Barri Vell-Mercadal”, que és el barri que més pateix la problemàtica dels pisos turístics. La regidora adverteix del risc que el casc antic de Girona “es converteixi en un parc temàtic si el govern de la ciutat segueix sense model i ho fia tot a la inèrcia de qui dies passa, anys empeny”.
Per últim, Roca s’ha referit també a que la reconversió de lloguer residencial a lloguer turístic “disminueix l’oferta de lloguers estables per als residents i, per tant, contribueix a l’augment de preus”. Aquest fenomen, apunta, no només afecta al barri vell, sinó que “genera un efecte inflacionista a tota la ciutat”. Fa poques setmanes les immobiliàries anunciaven que no tenien pisos en oferta, i les dades d’augment de preus també apunten en aquest sentit. “Estem tornant a preus del lloguer semblants als d’abans de la crisi, però amb un poder adquisitiu de les famílies menor al de 2008”.
Maria Mercè Roca ha insistit que “primer cal reconèixer que Girona, tot i estar lluny de la barcelonització, té un problema amb els pisos de lloguer” i després, ha afegit la portaveu, “cal que l’Ajuntament abordi els treballs d’ordenació turística i habitacional a la ciutat amb criteris d’equilibri i equitat”.