Celrà ha estat un dels pobles pioners en la recollida porta a porta i al maig farà quatre anys que va optar per aquest sistema. El porta a porta fa que els veïns hagin de reciclar a casa i que cada dia treguin a davant de casa seva una fracció concreta. D'aquesta manera, el municipi ha retirat els contenidors (només manté els de vidre) i ha augmentat considerablement el nivell de reciclatge. Conseqüentment, això ha reduït les tones que porta a l'abocador (i per les quals ha de pagar).
Durant el segon quadrimestre del 2016, es van recollir 351.780 quilos de brossa i han aconseguit reciclar el 85,35% dels residus generats pels veïns. Per tant, només s'han enviat el 14,65% dels residus a l'abocador. "Abans d'optar pel porta a porta enviàvem a l'abocador unes 1.800 tones a l'any, ara hem baixat fins a les 400 o 500 tones i això suposa un estalvi important i una millora per al medi ambient", remarca l'alcalde.
Els veïns que s'acullen a aquest sistema del porta a porta i el fan bé tenen un descompte de 20 euros en la factura de les escombraries. El consistori, a més, fa quatre anys que manté congelada aquesta taxa.
L'alcalde remarca que si tothom fa bé el reciclatge encara s'enviarien menys tones a l'abocador i l'ajuntament podria rebaixar encara més la factura de les escombraries a tots els veïns. Recorda, també, que han iniciat un procés participatiu per tal que tothom pugui dir-hi la seva i proposar millores ja que al maig s'acaba la concessió de quatre anys del servei i hauran de convocar un nou concurs.
Denúncia pública contra els incívics
Malgrat que la majoria dels habitants fan bé el reciclatge, l'alcalde ha denunciat que hi ha un grup de famílies que no ho segueixen. Segons explica, es tracta d'entre 60 i 80 famílies que ja tenen detectades i que aprofiten el cap de setmana per llençar al carrer tota la brossa que han acumulat al llarg del cap de setmana. A més, ho fan en bosses on barregen totes les fraccions i, per tant, aquests residus no es poden reciclar i han d'anar directament a l'abocador. De mitjana, els treballadors han de recollir del carrer unes 1.929 bosses al mes.
L'alcalde ha denunciat que aquesta pràctica incívica costa diners al poble. Per una banda, perquè han de dedicar més hores i esforços a treure la brossa del carrer i això, anualment, costa 12.800 euros al poble en personal. I, per altra banda, perquè aquests incívics fan augmentar els quilos d'escombraries que s'envien directament a l'abocador perquè no es poden reciclar.
Cornellà recorda que en l'ordenança actual que regula la recollida de residus es preveuen sancions per a qui faci aquestes males praxis. L'import és d'unes 120 euros però la dificultat és que s'ha d'enganxar 'in franganti' algú mentre llença la brossa al carrer o bé poder trobar dins les escombraries algun element que faci identificar fàcilment el propietari dels residus. Celrà, a més, no té policia local i la vigilància és més complicada de fer. En els darrers quatre anys s'han interposat unes 200 denúncies per fets com aquests.