La videconferència arribarà a les presons catalanes a partir del 2017

Els interns es podran comunicar amb les seves famílies

Els reclusos dels centres penitenciaris i de justícia juvenil catalans podran comunicar-se amb les famílies per videoconferència a partir de l'any que ve. Es tracta d'una opció especialment pensada per als interns que tenen familiars a l'estranger o a la resta de l'Estat.

Es calcula que més de la meitat dels presos que no tenen comunicacions presencials amb la parella o fills són estrangers i que el 30% del total de reclusos que hi ha a Catalunya no ha rebut visites a la presó en l'últim mig any.

El Departament de Justícia invertirà 212.000 euros en la posada en marxa de la iniciativa, que s'ha presentat aquest dijous al centre penitenciari Puig de les Basses de Figueres. El conseller, Carles Mundó, ha ressaltat el caràcter "humanitari" de la mesura, que pot suposar un "estímul" per sortir de la presó i de cara a la futura reinserció social d'aquestes persones.

Ampliació:

La Solange és brasilera i des de fa tres anys compleix condemna a Catalunya. En tot aquest temps no ha vist ni una sola vegada la família. "Estic sola aquí, espero la meva sortida de presó per poder tornar al meu país per veure els meus tres fills i els cinc néts, a dos dels quals no els he vist mai. La meva mare ha mort i tampoc m'he pogut acomiadar d'ella, ni de la meva tieta", explica.

Al Diego, colombià, li passa una situació similar. Té la família repartida entre el seu país natal i el Canadà, des d'on la seva germana gran va viatjar fins al centre penitenciari del Puig de les Basses de Figueres per visitar-lo. És la única comunicació presencial que ha tingut des que fa quinze mesos ingressés a presó. "El meu fill pregunta per mi i sempre li donem excuses", diu.

L'Arthur, de Moldàvia, és un altre dels reclusos del centre figuerenc que té lluny els seus éssers estimats. "Estan a més de 3.000 quilòmetres. "Gràcies a Déu, quan truco a la família, em diuen que tots estan bé, i això fa que els dies passin més ràpid", assegura tot mencionant la dona i una filla bebè.

Tots tres podran beneficiar-se de la iniciativa, pionera a l'Estat, que el Departament de Justícia posarà en marxa d'aquí a uns mesos als centres penitenciaris i de justícia juvenil de Catalunya per tal que els reclusos puguin comunicar-se amb les famílies per videoconferència. "És un miracle per a nosaltres això. Sobretot per dates assenyalades com Nadal, Pasqua o els aniversaris", apunta l'Arthur.

Es calcula que més de la meitat dels interns que no tenen comunicacions presencials amb la família són d'origen estranger. La població reclusa no pot utilitzar els mòbils i només parla amb familiars a través de les cabines telefòniques dels centres, amb un nombre limitat de trucades i minuts setmanals. Malgrat que a les presons catalanes hi ha cada any 175.000 visites de familiars, el 30% dels presos no n'ha tingut cap en l'últim mig any. Un fet que "dificulta" el procés de reinserció social dels presos, en paraules de Mundó.

Per al conseller de Justícia, el sistema de comunicacions per videoconferència és una mesura "important" en termes "humanitaris". "Els reclusos entendran millor el sentit de la condemna i el sentit de sortir a l'exterior si hi mantenen contacte i entenen el valor que suposa per a la família que estiguin complint condemna. Veure com creixen els fills o saber com està la família és un element d'estímul per comprendre que les conductes que han portat a la condemna no han de repetir-se", ha exposat.

El projecte preveu que els centres penitenciaris i educatius disposin de més de 35 equips de videoconferència, amb una inversió total estimada de 212.000 euros. D'entrada, el sistema es posarà en marxa als centres de justícia juvenil de l'Alzina, Can Llupià i el Segre, i als centres penitenciaris de Mas d'Enric, Puig de les Basses, Lledoners i Brians 1.

En paral·lel, hi haurà un programa de col·laboració amb les ONG Niños sin Barreras i Aldeas Infantiles per potenciar el manteniment dels vincles familiars dels reclusos, sobretot amb els fills en els països d'origen, i perquè els que són pares o mares recordin les seves obligacions com a responsables de menors.

El programa neix després de l'experiència exitosa iniciada a finals del 2015 de connexió per videoconferència entre advocats del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) i clients encarcerats de Quatre Camins. Cada any es fan 37.000 comunicacions presencials entre advocats i interns i es calcula que les visites es podrien reduir a la meitat. Per això, l'objectiu és que nou dels catorze col·legis d'advocats catalans es connectin amb els centres penitenciaris al llarg del 2017. Mundó ha emfatitzat que el sistema ha permès estalviar en desplaçaments i garantir el dret a la defensa de tots els interns.

Fa onze anys que els centres educatius o penitenciaris de Catalunya disposen d'equips de videoconferència. Els jutges ho utilitzen per evitar sortides d'interns per diligències judicials i desplaçaments de funcionaris per prestar declaració com a testimonis. La intenció del Departament és que el 30% de les 15.000 sortides a diligències judicials es puguin fer a través d'aquesta tecnologia.