L'Ajuntament de Bàscara veu una "quimera" pagar el deute municipal, que s'enfila als 3.092.695 euros i que ja representa un 325%, i es planteja vendre l'edifici consistorial per fer-hi front.
L'alcalde Narcís Saurina (ERC) ha portat les "irregularitats" comptables en els pressupostos dels últims deu anys i factures "falses" al Síndic de Comptes i a l'Oficina Antifrau perquè "acabi a fiscalia".
Denuncia destrucció de documentació i un increment patrimonial "sospitós" de l'anterior alcalde, Lluís Lloret (CiU), i el seu número dos. De fet, els acusa directament de cobrar sobres en negre.
Saurina, que va encarregar una auditoria en arribar a l'ajuntament, diu que la situació és molt complicada i que fins d'aquí a 40 anys no es podrà començar a resoldre. A més, tem que l'ACA interposi noves multes per l'estat de la depuradora, com a conseqüència de recs desviats i canalitzats.
Ampliació:
Una de les primeres decisions que l'equip de Narcís Saurina va adoptar en accedir a l'Ajuntament de Bàscara després de les eleccions municipals del maig va ser encarregar una auditoria per determinar la "greu" situació financera del poble. L'estudi s'ha conclòs fa una setmana, i ha fixat el deute municipal a finals del 2014 en 2,38 milions d'euros.
No obstant això, l'Ajuntament ha incorporat part dels números del 2015 elevant el forat comptable fins als 3,1 milions d'euros. La diferència surt pel resultat d'incloure un seguit de factures emeses entre gener i maig del 2015, que es van trobar en caixes a l'edifici consistorial i que sumen 800.000 euros.
A més, l'ajuntament també ha fet una projecció per a aquest exercici econòmic. Al gener del 2017, la xifra del deute pujaria fins als 3.792.695 euros, és a dir, un 474%. A això cal afegir-hi el pressupost d'aquest exercici, que podria situar-se vora els 800.000 euros. Segons els càlculs de l'ajuntament, en el pitjor dels casos, el deute podria créixer fins als 10 milions, enfilant-se per sobre del 1.700%, tot i que no ho calendaritza.
La venda de l'ajuntament, possibilitat "real"
Una situació molt complicada que preocupa l'actual equip de govern. L'alcalde veu una "quimera" poder eixugar el deute i avisa que la prestació de serveis municipals està en risc. "Els carrers potser estaran més bruts, no podrem fer front a la degradació d'edificis públics o donar resposta a les peticions que ens facin des de l'escola. Imprevists com una canonada rebentada encara ens preocupen", il·lustra Narcís Saurina, que assegura que podrien caldre fins a 40 anys per sanejar els números.
Des que ocupa l'alcaldia, la seva prioritat ha estat garantir "el dia a dia" comptable del municipi i fer "endreça" del "desgavell" a l'ajuntament, remarca. Han reduït la despesa corrent en uns 120.000 euros, més d'un 15%, i podria seguir baixant a costa de retallades. Entre d'altres mesures, han canviat alguns proveïdors i han renegociat condicions contractuals. Fins i tot, es plantegen la venda de patrimoni: ni més ni menys que de l'edifici de l'ajuntament. "Ja ho hem demanat, ara l'estem a l'espera que la Generalitat ens doni l'autorització", puntualitza Saurina.
Irregularitats i mala gestió de l'anterior equip de govern
El republicà denuncia irregularitats al si de l'ajuntament, ocupat des del 1983 per Lluís Lloret, de CiU, a més de mala gestió: "hi ha factures falses, pressupostos desfasats, s'ha destruït molta documentació, el programa de gestió està antiquat", es queixa. I afegeix un altre exemple: el pla de proveïdors superava el milió i mig d'euros, molt per sobre del volum total pressupostari anual.
A més, assegura que els darrers anys s'han realitzat pagaments per obres, serveis i propietats "totalment desproporcionats", sobretot a empreses que construïen blocs de pisos a una zona nova del poble. "Curiosament, després es venien a l'alcalde i al tinent d'alcalde, que han incrementat sospitosament el seus patrimonis. Molts pagaments no han estat justificats ni localitzats. I cap d'ells va fer declaració de béns", afegeix.
Multes de l'ACA
Especialment greus són les actuacions urbanístiques als recs, assenyala, ja que s'han desviat i canalitzat i han acabat afectant el clavegueram i la depuradora. Tot plegat ha posat en alerta l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que ha interposat algunes sancions al consistori. Saurina augura que encara podrien caure noves multes, de xifres elevades.
"També he trobat algunes persones que m'han reconegut que per fer obres o construir la seva casa havien hagut de pagar 3.000 euros per obtenir el permís, que pagaven en un sobre i directament a l'alcalde", afirma Saurina, que explica que, estant a l'oposició, molts cercles municipals li mostraven la seva estranyesa pel "tren de vida" que portava l'anterior govern municipal.
Pla de futur
Per redreçar el rumb de les finances, el govern d'ERC ha posat en marxa un equip tècnic, format per un advocat, un economista, un tècnic mediambiental i un enginyer, entre d'altres perfils de caire tecnòcrata, perquè determini les possibles solucions. Sense anar més lluny, ja han recomanat que l'ajuntament denunciï les irregularitats detectades al Síndic de Comptes i l'Oficina Antifrau. L'equip de govern així ho ha fet, amb la intenció que el cas "acabi a fiscalia", en paraules de l'alcalde.
Amb la mirada posada al futur, Saurina i el seu equip treballen per accelerar el projecte del polígon industrial d'Orriols, de 300.000 metres quadrats. Han aconseguit tramitar algunes de les qüestions urbanístiques encallades des de fa anys. Ara queda pendent la qüestió legal, i és que hi ha un intercanvi de denúncies entre el promotor del projecte i l'anterior govern. L'ajuntament també vol dinamitzar el poble gràcies a les fires -fins ara "abandonades- i els espais naturals.