Les famílies del bloc de Salt rebutgen l'ajuda de la Generalitat i l'acusen de coaccionar-los

La plataforma sosté que només se'ls ofereix una cessió d'ús dels pisos

Les catorze famílies que viuen al bloc Salt han acusat la Generalitat d'haver-les "coaccionat" perquè signessin els lloguers i han reclamat que se'ls cedeixi tot l'edifici del carrer Doctor Castany per muntar-hi una cooperativa.

Per mitjà de la seva portaveu expulsada de la PAH, Marta Afuera, l'autoanomenada PAH Girona-Salt assegura que tot el procés per ensenyar-los els pisos on se les vol reubicar es va fer amb presses i que se les va pressionar perquè rubriquessin els contractes, "quan moltes de les persones no saben ni llegir".

La plataforma s'oposa, a més, que a dues de les famílies no se'ls hagi donat cap habitatge i que se'n vulguin "acumular" tres més en un sol pis. A més, la PAH critica que no se'ls ofereixi un lloguer social sinó només una cessió d'ús per a un any prorrogable a dos.

Per això, tot i que les famílies no prendran la decisió definitiva fins divendres, Afuera insisteix en què cal que els cedeixin tot el bloc, en mans de la Sareb, per permetre que les famílies continuïn unides.

Ampliació:

Avui s'acaba el termini fixat pel jutge perquè les famílies abandonin voluntàriament el bloc Salt. I la situació a l'edifici, ara per ara, s'enroca. L'autoanomenada PAH Girona-Salt ha carregat contra la Generalitat i l'Ajuntament i els acusat de no donar "solucions acceptables" a cap de les famílies que hi viuen.

Sobretot, la crítica de la plataforma s'ha centrat contra Habitatge. La seva portaveu, Marta Afuera, ha acusat el Govern d'haver "coaccionat" les famílies durant la reunió d'ahir al consistori, i de pressionar-les perquè signessin els contractes dels pisos on se'ls ofereix reubicar-les. "Parlem d'uns contractes que ni tan sols havien tingut temps de mirar-se ni de valorar, i de moltes persones que no saben ni llegir", ha assegurat.

La PAH sosté que tot el procés es va fer amb presses i que "en menys de dues hores, les treballadores socials van parlar amb les famílies, van anar a veure els pisos i les van asseure per intentar que signessin els contractes". Afuera ha dit que només una va cedir "per pressió i por" i ha criticat que, de les catorze, a dues d'elles se les hagi deixades "sense cap alternativa habitacional". A més, ha lamentat que la Generalitat n'hagi "acumulades" tres més en un sol pis (en total, quatre adults, quatre infants i un nadó que està a punt de néixer).

Però la crítica va més enllà. Segons la PAH, els contractes que s'han ofert a les famílies no tenen "res a veure" amb un lloguer social i tampoc compleixen la llei que va aprovar el Parlament per combatre aquestes situacions d'emergència. "Allò que se'ls ha ofert és una cessió d'ús per un any prorrogable a dos; i això, en cas que l'administració consideri que s'ha de renovar", ha dit Afuera. I ha afegit: "Amb aquests tipus de contractes, la persona que els signa no té drets i el període de temps és inferior al d'un lloguer".

Cedir tot l'edifici

Marta Afuera ha explicat que, de moment, les famílies encara no han decidit si signaran els contractes. Ho faran saber a l'Ajuntament i a la Generalitat aquest divendres, durant una nova reunió que s'ha programat al llarg del matí.

De totes maneres, però, la portaveu de la PAH Girona-Salt ja ha avançat quina és la postura de la plataforma. "Allò més coherent i lògic seria que se'ns cedís tot el bloc Salt, per convertir-lo en una cooperativa i permetre que les famílies hi continuïn vivint", ha assegurat. Per a Afuera, a més, separar les famílies i repartir-les en diferents pisos només servirà perquè "se sentin encara més desemparades i la seva situació empitjori".

Solució "difícil"

El regidor d'Acció Social, Habitatge i Promoció de l'Ocupació de Salt, Ferran Burch, ha assegurat que ahir "no es va coaccionar" ningú perquè signés els contractes, però ha admès que hi va haver una certa precipitació. De totes maneres, també ha deixat clar que, després que les famílies ho demanessin, se'ls ha donat un marge perquè elles mateixes decideixin què volen fer.

Burch explica que tant Ajuntament com Govern han buscat la millor solució, i la més real, davant l'ordre de desallotjament que pesa damunt del bloc Salt. "Hem buscat alternatives perquè les famílies no es quedin al carrer i puguin regularitzar la seva situació", ha dit el regidor. "És evident que, davant un possible desallotjament, les administracions hem de buscar una alternativa".

Ferran Burch ha valorat la lluita de la plataforma i ha explicat que comparteixen l'objectiu que els bancs acabin cedint aquells pisos buits que tenen al municipi (només a Salt, es calcula que n'hi ha un miler). Ara bé, ja ha avançat que, ara per ara, aquesta solució "és molt difícil" d'aconseguir. I també ha dit que, en cas que la Sareb cedís el bloc Salt, qui l'hauria de gestionar és l'Ajuntament. "Allò que procurem és que, amb la cessió, les mínimes garanties siguin que el bloc es gestioni públicament i que les convocatòries per adjudicar els pisos siguin públiques, obertes a tothom i segueixin determinats criteris", ha dit.

Per últim, en referència al tipus de contractes, Ferran Burch ha explicat que això s'ha portat directament des de la Mesa d'emergència, que gestiona Habitatge de la Generalitat. "És veritat que potser els haurem de reformular, i més ara que tenim la nova llei", ha valorat. I ha conclòs: "Ara bé, mentre les famílies tinguin situacions vulnerables, no se les desnonarà dels habitatges", ha conclòs.