La ciutat de Banyoles ha tancat el 2015 amb un 41% menys de robatoris amb força. Especialment han baixat els robatoris a habitatges, vehicles i botigues.
En canvi, s'han incrementat en el cas de les empreses ( es passa de dos a sis). Aquesta és una de les dades més significatives que s'ha donat a conèixer durant la junta local de seguretat. Segons ha destacat l'alcalde, Miquel Noguer, pràcticament tots els indicadors han baixat.
Això es deixa notar en el global de fets delictius (que passen de 699 a 637) o en les detencions (de 58 a 51). En canvi, hi ha alguns aspectes que empitjoren.
Per una banda, l'any passat no es va registrar cap estrebada i aquest any n'hi hagut dues i també pugen les infraccions de trànsit (de 5.137 a 5.593). Noguer també alerta que Banyoles està per sobre de la mitjana de la demarcació pel que fa als positius en alcoholèmia.
Ampliació:
Les dades policials de Banyoles indiquen que és una de les ciutats més segures de la demarcació. Si la mitjana de delictes per habitant a la regió policial es troba per sota dels 60 per cada 1.000 habitants, a la capital del Pla de l'Estany és de 31 per cada 1.000 habitants. Aquesta tendència es manté aquest 2015, tal i com demostren les dades que s'han presentat durant la junta de local de seguretat.
Membres dels diferents cossos policials han fet balanç aquest divendres de les dades policials de l'any passat, que s'extreuen de les estadístiques de Mossos d'Esquadra i Policia Local. L'alcalde, Miquel Noguer, ha assegurat que des del punt de vista de seguretat i també del trànsit la majoria d'indicadors van a la baixa i això els fa estar satisfets, tot i que sempre amatents perquè la situació no es torci. A més, ha indicat que les dades segueixen una evolució positiva si es comparen amb la mitjana dels darrers cinc anys.
Una de les dades positives és, entre d'altres, la davallada del nombre de delictes i faltes respecte l'any anterior: passen de 699 a 637. També disminueixen les detencions, que baixen de 58 a 51 (46 homes i sis dones).
Un any més sense robatoris amb violència i intimidació
La tipologia de delictes que més preocupa a la ciutadania per la sensació d'inseguretat que generen són, entre d'altres, els robatoris amb violència i intimidació. Com ja va passar l'any passat, Banyoles no ha registrat cap delicte d'aquestes característiques ni a habitatges ni a establiments. Tot i això, el 2014 no hi va haver cap estrebada al carrer però aquest 2015 se n'han registrat dues.
Tal i com va passar també el 2014, es registren novament quatre robatoris amb violència i intimidació que no s'han produït ni a cases ni a botigues (les dades no especifiquen on es van cometre). "Alguns són de dubtosa procedència perquè s'han denunciat dies més tard, per tant no hem de generar cap alarma", ha manifestat l'alcalde.
Un altre apartat que registra unes dades positives és el de robatoris amb violència. L'any 2014 se'n van cometre 65 i, un any més tard, la xifra baixa fins als 38, el que suposa una reducció del 41,5%. Per exemple, es passa de 36 a 11 robatoris a l'interior de vehicle, de 13 a 6 robatoris a establiments, d'11 a 6 robatoris a domicilis i, només en el cas de les empreses, hi ha un augment de 2 a 6 casos. Per a la resta de robatoris, les xifres passen de 3 a 9 fets.
Alerta pel repunt de robatoris a la zona aquest 2016
L'alcalde, Miquel Noguer, ha assegurat que les dades positives pel que fa a robatoris a domicilis s'estan capgirant aquest 2016. Segons reconeix, tant a Banyoles com a poblacions veïnes s'estan detectant més casos i, per això, han apujat la guàrdia. Entre d'altres, fan diàriament controls –coordinats amb els mossos- a les entrades de la ciutat per detectar vehicles sospitosos o possibles lladres que vulguin actuar a la zona.
El director dels serveis territorials d'Interior, Albert Ballesta, ha reconegut que la situació és generalitzada a la demarcació i que hi estan treballant. Segons apunta, hi ha tipologies diverses de grups que actuen, tant aquells que estan de pas per les comarques gironines i, per tant, són "grups itinerants", com també delinqüents que són de la zona.
Avís als conductors beguts
Pel que fa a l'actuació específica de la Policia Local, durant el 2015 hi ha hagut un augment de les infraccions de trànsit, que passen de les 5.137 de 2014 a les 5.593 de l'any passat. El cos va aturar 1.008 conductors en els diversos controls d'alcoholèmia que es van fer a la ciutat, dels quals 97 van donar positiu (un 9,6% del total de vehicles controlats). En aquest punt, l'alcalde ha volgut llençar un avís perquè les dades de la ciutat estan per sobre de la mitjana gironina (entre un 5-6% de positius). "Hem de fer un avís a la ciutadania, ens hem perdut una mica amb el tema de l'alcohol, la gent veu més del que toca", ha alertat.
A més, Noguer ha explicat que dels 97 positius per consum d'alcohol, 34 casos són penals perquè els conductors van marcar més de 0,60 mg/l. Pel que fa als controls per drogues, se n'han fet 27 dels quals 20 han donat positiu.
Una altra de les funcions de la Policia Local és la de garantir que no es corre massa pels carrers de Banyoles. En aquest sentit, s'han controlat 14.000 vehicles i els radars mòbils han imposat només 121 denúncies (un 0,8%). "Això demostra que els radars no es posen per multar, estan a la vista i es fan perquè la gent no corri", ha justificat l'alcalde. Segons defensa Noguer, els cotxes han pres consciència que no poden anar a més de 50 km/h i així ho demostren les dades dels radars pedagògics (que no multa i només indica al conductor a la velocitat que va) que hi ha a l'entrada de la ciutat: només 400 vehicles dels 789.000 que circulen han sobrepassat el radar a més de 50 km/h.
Durant el 2015, hi va haver 199 accidents (al 2014 van ser 216) sense cap mort, amb 32 ferits lleus i només quatre de greus.
Decisió imminent sobre les noves dependències de la Policia Local
La Policia Local està integrada per 27 efectius i, des de l'any 1997, estan a unes dependències de lloguer a l'avinguda dels Països Catalans. La voluntat del consistori és crear una nova comissaria al mateix lloc on hi ha la seu dels Mossos d'Esquadra. Segons ha explicat l'alcalde, el projecte ja està "molt avançat" i justament aquesta setmana s'ha reunit amb el conseller d'Interior, Jordi Jané, per parlar-ne.
Inicialment, l'aposta era per una comissaria conjunta per als dos cossos. Noguer ha assenyalat que la fórmula encara no està definida però que la voluntat és crear un "pol de seguretat" i que cal decidir si es fa amb un únic edifici o amb dos edificis separats que comparteixin alguns serveis i estiguin comunicats.
L'ajuntament disposa d'una parcel·la de la seva propietat just a tocar de la comissaria dels Mossos d'Esquadra. Segons l'alcalde, la decisió ha d'estar presa la setmana que ve perquè la voluntat és que el trasllat de la comissaria de la Policia Local de Banyoles estigui enllestit aquest mateix any.