El Museu de l’Empordà ha presentat avui la memòria del 2015 i ha fet balanç de l'any, assegurant que ha rebut més de 15.000 visitants en les diferents activitats i exposicions permanents i temporals que ha programat.
Pel que fa a altres activitats, com ara tallers, visites guiades o jornades de portes obertes, se n’han recollit prop de cinquanta, amb especial assistència a la jornada oberta al públic realitzada durant les Fires i Festes de la Santa Creu i el Dia Internacional dels Museus.
Així mateix, també s’ha procurat potenciar activitats familiars i educatives, destacant l’èxit de l’exposició “Experiències Matemàtiques”, que ha acollit el Museu aquest principi d’any, la qual en dos mesos ha rebut uns 6.000 visitants.
Pel que fa a l'actualitat, s’ha destacat la col·lecció en dipòsit pel Museu del Prado que hi ha exposada al Museu, com també una petita mostra de pintures de l’escriptora i pintora Caterina Albert, coneguda sota el pseudònim Víctor Català, que es podrà visitar fins a finals de maig.
Recentment el Museu també s’ha reorganitzat de portes endins, en especial les zones de reserva d’obres d’art, com ara una de Monturiol, que es pot visitar actualment i que recull moltes pintures i documentació de l’artista. Així mateix, el servei educatiu del Museu ha obert una nova línia oferint activitats per col·lectius amb deficiències visuals i auditives, que anteriorment es treballaven de manera puntual i, a partir d’ara, seran fixes.
En referència a les línies de futur, el regidor de Cultura, Alfons Martínez, ha explicat que enguany "el Museu de l’Empordà disposa d’una partida econòmica més important i diversificada dins del pressupost municipal”. Ha destacat la inversió en la part tècnica, així com una partida destinada a adquisicions. “El 2015 hi ha hagut un total de 22 donacions, però que també és important tenir una quantitat econòmica reservada per possibles adquisicions que s’ajustin a la missió i objectius del Museu”, ha remarcat. El pressupost del Museu per aquest 2016 també inclou la provisió de la plaça de director/a del Museu, sobre la que s’estan redactant les bases i que es preveu que sigui mitjançant un concurs de mèrits i projecte.
D’entre els objectius d’aquest nou any destaca potenciar les dues branques principals del Museu, la patrimonial i l’artística, donant especial suport a la creació i als artistes emergents. Fins ara, el Museu ja ha participat en dos projectes que ajuden a la difusió de nous artistes, com són el projecte de la Jove Creació Europea, una mostra de joves artistes provinents de diferents països europeus, i l’ETAC (Espais Transfronterers d'Art Contemporani), amb el taller “Redescobrint Figueres”.
En referència al projecte ETAC, els artistes encarregats de desenvolupar el projecte, Martín Heredia i Delfina Margulis, d’Argentina, eren presents a la presentació i han explicat el treball fet fins ara amb el taller “Redescobrint Figueres”, un projecte audiovisual sobre les visions de l’espai urbà que coincideixen en una mateixa ciutat, que en aquest cas és la ciutat de Figueres.
Martínez ha destacat que l’intercanvi amb projectes europeus permet veure el treball que es fa a la resta d’Europa. “Es pot comparar el que es fa aquí i el que es fa a altres països: quins artistes hi ha, de quina manera i amb quins materials treballen, quines són les tendències... El qual és molt interessant”. No només amb el projecte ETAC, sinó també el JCE (Jove Creació Europea) en el que també està adscrit el Museu de l’Empordà i que significa portar nous creadors de Figueres i comarca arreu d’Europa.