L'Ajuntament de Sarrià de Ter ha iniciat les obres de construcció de la nova coberta per a protegir el jaciment del Pla de l’Horta. Aquesta consisteix en una gran vil·la d’època romana amb un llarg període d’existència (entre el s.I aC i el V dC, i amb una continuïtat d’ocupació de l’espai en època visigoda (s.VII dC). Les prospeccions realitzades semblen dibuixar un assentament que podria superar els 8000 metres quadrats de superfície, dels quals actualment se n’han excavat aproximadament un miler.
Aquesta coberta forma part del conveni subscrit entre l'ajuntament de Sarrià de Ter i Abertis Autopistas per l'1% cultural pel nançament de la restauració i museïtzació de la Vil·la Romana per un import de 304.500 euros, que és el cost del projecte de Restauració i Museïtzació de la Vil·la Romana redactat per Lluís Bayona, cap dels Serveis de Monuments de la Diputació de Girona.
La llarga perduració de les excavacions, la seva complexitat i el seu estat de conservació la converteixen, des del punt de vista científic, en un element cabdal per poder entendre i interpretar l’ocupació del territori de l’entorn de la Gerunda (l’actual Girona) en època romana. Es tracta de la vil·la en millor estat de conservació de les descobertes ns ara a l’actual província de Girona i una de les més importants de tota Catalunya. Tant l’estat de conservació de les restes, com la seva riquesa (amb gran quantitat de paviments musius, pintures parietals...) la converteixen no solament en un element de gran importància cientí ca sinó en un valor patrimonial de primer ordre i amb un alt valor didàctic. En aquest fet hi in ueix l’estat de conservació ja esmentat, però també la seva ubicació, molt accessible pels potencials visitants. Aquesta importància va ser reconeguda amb la catalogació de la vil·la com a Bé Cultural d’Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya.
Precisament el seu estat de conservació obliga a una major cura en les tasques de restauració i conservació dels elements recuperats. Les primeres excavacions ja varen posar de manifest la necessitat de crear alguna mena de cobertura per protegir les estructures més delicades (mosaics, paviments, pintures...) de les inclemències meteorològiques. En aquest sentit la construcció d’una coberta que protegeix la zona central de la vil·la, així com la concepció de la mateixa (creant un espai nítid, amb escassos elements sustentats) ha constituït un salt qualitatiu essencial pel jaciment. Un cop assegurada la conservació de les estructures una part important de la vil·la es podrà obrir al públic assumint una nova etapa a la qual a la recerca es podrà afegir la difusió d’un jaciment que constitueix, sens dubte, un element patrimonial de primer ordre.