Figueres recupera 62 pisos ocupats en tan sols un any

El consistori assegura que continuarà treballant per posar fi " a la impunitat i l'incivisme"

Aquest divendres, el consistori de Figueres ha donat a conèixer el conjunt d'actuacions i intervencions contra les ocupacions i el frau elèctric i aigua en habitatges que s'han portat a terme els darrers dotze mesos. En concret, s'han superat les 200 intervencions: 39 per desconnectar connexions il·legals de l'aigua, 119 per desactivar comptadors de la llum que s'havien enganxat fraudulentament al sistema elèctric i 68 actuacions més per ocupacions il·legals d'habitatges.

Tal i com ha detallat l'inspector en cap de la Guàrdia Urbana de Figueres, dels vuit sectors on s'han comptabilitzat operacions d'aquesta índole, la majoria s'han portat a terme al sector oest de la ciutat - on hi ha els barris del Culubret i Sant Joan- i als barris de Horta Hospital i Horta Capallera. "Les ocupacions il·legals comporten una degradació de l'immoble, conflictes veïnals i una sensació de manca de seguretat a la zona", ha subratllat.

Des del consistori, el tinent d'alcalde i regidor de Seguretat, Pere Casellas, ha volgut deixar clar que s'ha acabat "la impunitat i l'incivisme" a la ciutat. Per això, la previsió és que el consistori continuï treballant i posant esforços per evitar la problemàtica de "la coça a la porta" i l'accés a habitatges buits en contra de les normatives. "Volem una ciutat segura i això no es pot acceptar", ha assenyalat Casellas.

En aquest sentit, tant el regidor com l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, han volgut posar com a exemple d'aquesta nova filosofia de mà dura, les actuacions que s'han portat a terme al bloc ocupat del carrer Ramon Mandri de la ciutat on diverses famílies van ocupar 19 dels 24 pisos buits d'aquest edifici. Només cinc de les famílies que hi vivien tenien un contracte. L'ajuntament va respondre muntant un ampli operatiu amb la Guàrdia Urbana, els tècnics de les empreses de llum i aigua que van tallar els subministraments a l'edifici. Finalment, ara fa sis dies, va marxar l'últim inquilí. No obstant això, aquest divendres, Felip ha confirmat que quatre de les famílies desallotjades del bloc han tornat a ocupar un altre edifici al carrer Tramuntana de Vilafant.


"Van signar voluntàriament el paper conforme marxaven, van explicar que anirien amb la família i han tornat a optar per entrar a un altre habitatge a la força. Si tornen als Serveis Socials de Figueres se'ls recordarà que han trencat el seu compromís i que no rebran ni un sol euro de les ajudes durant dos mesos que es van preparar per a ells", ha advertit Casellas qui ha lamentat els fets però ha volgut deixar clar que, a partir d'ara, l'ajuntament combatrà amb força aquesta mena d'actituds.

En aquest sentit, l'alcaldessa ha explicat que actualment no hi ha cap bloc o edifici sencer que es trobi ocupat il·legalment però si que admès que s'han detectat ocupes en alguns pisos o apartaments puntuals arreu de la ciutat. El darrer que s'ha detectat i desallotjat ha estat a l'avinguda Salvador Dalí. "De moment disposem d'uns 70 pisos on hem fet fora els ocupes i que ara es destinaran a lloguer social", ha explicat Felip. L'alcaldessa també ha detallat que treballen en la creació d'un pla d'actuació que es pugui aplicar en tots els nous casos d'ocupacions il·legals que vagin apareixent.

"Ara fa dos o tres anys el nostre principal problema era l'augment de les plantacions de marihuana i ara ens trobem amb què han baixat aquest nombre d'intervencions i tenim aquesta nova problemàtica", ha reflexionat l'inspector en cap de la Guàrdia Urbana. Pel que fa a perfil de les persones que de cop i volta ocupen un habitatge, es tracta d'un perfil divers. "Tenim desplaçats d'altres localitats com de Sabadell que arriben per un efecte crida, empadronats a Figueres i coneguts dels Serveis Socials o persones vingudes d'arreu de Catalunya i, fins i tot, estrangers", ha detallat Riera. Alguns d'ells també tenen infants petits.

Per combatre l'augment d'aquestes problemàtiques, des del consistori han fet un crida a les comunitats de veïns perquè controlin els pisos buits i inverteixin en seguretat com per exemple blindant l'accés als comptadors de gas i llum.

Sense porta d'entrada i els pisos tapiats

Després de la roda de premsa que s'ha fet al Col·legi d'Arquitectes de Figueres, el tinent d'alcalde acompanyat per diversos agents policials i tècnics de Serveis Socials del consistori s'han desplaçat fins al bloc desallotjat del carrer Ramon Mandri. El regidor ha mostrat l'estat en què es trobava el bloc d'habitatges, que no disposa de porta d'entrada i d'on els ocupes s'han emportat tota mena d'objectes com campanes extractores, forns, cables de llum, el coure dels conductes de gas o la bomba d'extracció d'aigua del pàrquing. Fins i tot, alguns van intentar emportar-se l'alumini dels ferros que hi ha en els balcons de l'edifici però no ho va aconseguir.

Tal i com ha explicat el vigilant que custodia l'accés al bloc, en un dels pisos – ara tapiats- s'hi troben 300 plantes de marihuana. "Abans que marxessin alguns dels pisos estaven en perfectes condicions però tot el que és l'espai comú, les zones compartides per tots els veïns estaven destrossades", ha explicat. Uns fets que encara avui en dia es poden comprovar si un s'acosta a aquest indret de l'Alt Empordà. Al voltant de l'edifici es poden veure tota mena de restes orgàniques, plàstics, vidres trencats i deixalles.

Pel que fa a les cinc famílies amb contractes que ocupaven l'immoble, totes elles han estat reubicades des del primer dia en pisos d'emergència del consistori i d'aquí uns dies passaran a viure en pisos de l'agència Solvia. Està previst que aquesta setmana vinent, dimecres, el futur propietari de l'edifici – Solvia- faci la dació en pagament i, posteriorment, s'arreglarà l'edifici.