Aconseguir teixir relacions entre artistes, companyies i programadors d'arreu del món. Aquest és l'objectiu de la Setmana dels Programadors, que per cinquè any consecutiu organitza el Temporada Alta. Enguany, un total de 85 programadors de 14 països diferents passen aquests dies pel festival, on no només veuen espectacles sinó que també fan sessions específiques de treball.
El festival els convida, a més, coincidint amb la Setmana de la Creació Contemporània, ja que són professionals d'aquests àmbits. Lluny de ser concebut com un mercat, el Temporada Alta busca que els programadors visquin el festival i vegin els espectacles juntament amb el públic. Entre el públic dels espectacles de la Setmana de la Creació Contemporània s'hi asseuen aquests dies programadors nacionals i internacionals. Han vingut fins a Girona convidats pel festival per poder veure algunes de les apostes del Temporada Alta, conèixer els artistes i poder facilitar les relacions entre ells.
Segons explica el responsable de programacions i relacions internacionals del festival, Narcís Puig, la intenció no és que es tanquin acords d'immediat sinó generar unes relacions entre les dues bandes per poder "seguir-se la pista" i que l'interès desemboqui en algun possible contracte en el futur. "Molts aprofiten per parlar de projectes que tenen en ment o que encara estan assajant", detallat.
La setmana no està concebuda com un mercat, on els programadors van específicament a contractar espectacles o projectes. El Temporada Alta, de fet, busca que es barregin amb el públic als espectacles també per adonar-se de com reacciona. "Els passis només per a programadors són molt freds", reconeix Puig.
El festival ha organitzat un circuït perquè puguin veure només en quatre dies els 14 espectacles que conformen la Setmana de la Creació Contemporània. Alguns, però, no s'estan tants dies a Girona i fan la seva pròpia selecció.
L'experiència funciona
Segons reconeix Puig, les experiències dels anys anteriors han fructificat. Companyies com el Conde de Torrefiel, per exemple, han viatjat fins a Mèxic de la mà de Mariana Gándara, coordinadora d'arts vives del Museu Universitari del Chopo, situat a la capital mexicana.
Gándara ha repetit experiència i aquest any torna a viatjar a Catalunya per posar-se en contacte amb més artistes. Ella treballa en un centre que pertany a la Universitat Autònoma de Mèxic i que aposta per la cultura contemporània des de les diferents disciplines. Per això, està interessada en incloure en la programació estable nous espectacles que vegi al festival. "Venir al Temporada Alta em serveix no només per veure espectacles sinó també perquè neixen relacions entre els diferents programadors i, fins i tot, permet pensar en circuits per als diferents projectes o futures coproduccions", apunta.
Sessions específiques
A més, el festival ha organitzat dues sessions específiques de treball per a aquest divendres. Els programadors han assistit a la presentació de diversos projectes com 'El solar del estraperlo', nou projecte de Xavier Bobés (Catalunya), Hermanos Oligor (Navarra) i Microscopía (Mèxic); 'Sweet Fever', un nou projecte de Pere Faura (Catalunya); 'All in', de la companyia Atresbandes (Catalunya) i 'El buit de l'altre', de Baro d'Evel (Catalunya – França). A més dels espectacles programats, els programadors podran veure 'Kokoro', de Lali Ayguadé (que es tornarà a fer només per a ells, ja que es va estrenar a principis del festival), o 'Terra Baixa'.
Per diumenge està previst un dinar en un format distès on també s'ha convidat artistes per tal que puguin aprofundir en el coneixement mutu.
En les cinc edicions d'aquesta setmana per als programadors, han passat pel festival més de 250 professionals internacionals, incloent-hi representats d'institucions de prestigi del Festival d'Avignon, el Théâtre Odeaon de París, el Wiener Festwochen de Viena, el Kusnten Festival des Arts de Brussel·les, el Festival de Nàpols, el Foreing Affairs de Berlin o el Thèâtre de la Ville de París, entre molts d'altres.