El cas que s'ha sentenciat avui a l'Audiència es remunta a l'octubre del 2003. Aleshores, l'acusada residia al Mas Martí de Cassà de Pelràs, un petit nucli que pertany al terme de Corçà (Baix Empordà). La dona, Christiane Françoise Gabriel, va contactar amb un antiquari que treballava per una casa de Luxemburg (Art XIX S.A.) perquè volia moblar-se la finca.
En total, va arribar a comprar mobles per valor de 483.100 euros. Entre aquests, hi havia un escriptori cilíndric una làmpada d'aranya de l'època de Lluís XVI; una consola, una còmoda i butaques del segle XVIII, o un escriptori del segle XIX. La processada, a més, va completar el lot amb diferents objectes de decoració, com ara un parell de querubins musicals del segle XIX, gerros de terracota del 1.900 o un mirall i un quadre italians.
Gabriel, però, no va arribar a satisfer mai ni un sol dels pagaments a què s'havia compromès. Entre finals d'octubre del 2003 i l'estiu del 2004, la dona va donar a l'antiquari diversos xecs (entre els quals, un de 340.000 euros i dos més de 45.000 cadascun). Cap d'ells, però, tenia fons, i quan l'antiquari provava de cobrar-los, el banc els rebutjava.
Per aquests fets, la processada s'enfrontava a una pena de 5 anys de presó per estafa. A més, també se l'acusava d'haver originat un perjudici econòmic de fins a 961.665 euros a Art XIX S.A. No només pel valor dels mobles que va quedar a deure, sinó també perquè l'empresa d'antiguitats va haver de pagar les despeses del transport i, a més, durant la instrucció del cas, les peces van arribar a estar embargades pel jutjat de la Bisbal d'Empordà.
Multa de 1.080 euros
Ara, dotze anys més tard, i després de diverses anul·lacions de judici, el cas ja té sentència. Christiane Françoise Gabriel s'ha pogut estalviar una pena de presó, però abans ha hagut de retornar tots els mobles que li quedaven i pagar una indemnització de 50.000 euros a l'antiquari de Luxemburg. Aquest és el pacte al qual havien arribat la fiscal, la defensa i l'acusació particular per evitar haver de celebrar judici.
Durant la conformitat, l'acusada ha admès els fets. Inicialment, la Secció Tercera de l'Audiència de Girona l'ha condemnada a una pena de sis mesos de presó per un delicte d'estafa amb l'atenuant de dilacions indegudes (pel temps que el cas ha trigat a sentenciar-se). Després, però, i atenent a la petició de la defensa -la fiscal i l'acusació no s'hi han oposat- el tribunal li ha commutat la pena de presó per una multa de 3 euros diaris durant 360 dies. És a dir, 1.080 euros.