Carles Puigdemont opta a revalidar l'alcaldia de Girona. És la tercera vegada que es presenta a les eleccions, després d'aconseguir l'alcaldia el 2011 i posar fi a tres dècades d'ajuntaments socialistes. Avança que si aquest 2015 torna a ser alcalde, serà el seu últim mandat perquè el seu és un projecte per a vuit anys. La fita del líder nacionalista de cara a les eleccions del 24 de maig és aconseguir una majoria sòlida.
Puigdemont ha governat en minoria, amb només deu regidors (a diferència de l'últim tripartit PSC-ERC-ICV, en què el govern estava format per disset). Per això, assegura que aquest mandat que ara es tanca ha estat complicat. "Ha estat un petit calvari", reconeix el candidat de CiU.
Per a l'alcaldable, el context econòmic i polític fa necessari que hi hagi governs forts. I Girona no n'és cap excepció. "En altres èpoques, un govern en minoria representava una dificultat relativa, però ara és molt gran", apunta. És per això que fa una crida a la participació, perquè considera que una gran resposta dels gironins a les urnes serà "un antídot contra la fragmentació" que pot viure el plenari. "Tenim un adversari claríssim que és la inestabilitat", ha alertat Puigdemont.
Possibilitat "real" d'un govern alternatiu d'esquerres
El plenari de Girona ha patit canvis destacables durant aquest mandat ja que vuit regidors han acabat abandonant els seus partits per passar a ser no adscrits. A aquesta situació s'hi suma la possibilitat que ara noves forces entrin al plenari, com podria passar amb ERC (que va perdre tots els regidors el 2011) i també Ciutadans.
El candidat a la reelecció ha afirmat que hi ha una possibilitat "real" que les forces d'esquerres s'uneixin per crear un govern de coalició que faci fora CiU de l'alcaldia. "Crec que no és una alternativa bona perquè pot dificultar tirar endavant polítiques de progrés i prosperitat que necessita la ciutat", ha apuntat.
Crítiques al PSC
Carles Puigdemont ha estat el primer en la història de la democràcia que ha aconseguit prendre l'alcaldia al PSC. Malgrat això, defensa que Girona continua essent una ciutat progressista i que aquests valors també els representa el seu govern. "Això no ha canviat", assegura.
El candidat de CiU no entra a valorar el perquè de la crisi que han viscut els socialistes -"això correspon al seu partit", precisa- però sí que ho analitza des del punt de vista municipal. Durant aquest mandat, el PSC ha vist com sis dels seus set regidors han deixat el grup per donar suport a Moviment d'Esquerres i Avancem.
"El PSC criticava CiU perquè deia que només vivia per estar al govern; però quina casualitat, són ells els qui no han aguantat ni tan sols un mandat la travessia per l'oposició", assenyala. Puigdemont també considera que els socialistes han "dilapidat un patrimoni polític" que podrien haver exhibit com a propi. "Ara no se sap de qui és ni qui el reivindica", apunta.
Tots els escenaris oberts
CiU aspira a tornar a governar Girona. El seu candidat ja reconeix però que la majoria absoluta -situada als 13 regidors- és una opció gairebé impossible. Puigdemont assegura que el panorama polític a l'ajuntament està completament obert i que no descarten cap escenari. Segons apunta, CiU podria apostar novament per governar en minoria, tancar algun acord d'estabilitat amb alguna força de l'oposició -però mantenint-se en solitari- o bé governar en coalició.
"No existeix cap pacte més evident que un altre", ha assegurat Puigdemont, silenciant així alguns rumors que situen els nacionalistes en un govern en coalició amb ERC. El candidat a la reelecció, però, ja avança que continuarà fent bandera del diàleg. I com a prova, posa damunt la taula el llegat d'aquests darrers quatre anys, recordant que CiU ha parlat amb totes les forces del consistori i ha arribat a acords puntuals amb partits de diferents colors polítics.
Carles Puigdemont defuig fer travesses sobre què passarà després del 24 de maig. Sí que avança, però, que per a ell qualsevol pacte passarà per posar Girona com a primera prioritat. De totes maneres tampoc amaga que per a CiU també hi ha un altre element important: cal que la ciutat tingui un rol en el marc de la política catalana. El candidat és obertament independentista i assegura que els ajuntaments "tenen molt a dir" dins el procés sobiranista. "Girona no és una mera capital de província i no pot quedar-ne al marge, ha de jugar a la Champions de la política nacional", declara.
Suma amb RCat i Avancem
L'alcaldable de CiU per Girona es remet a la seva llista per exemplificar la voluntat d'entesa amb altres forces. De fet, precisa que ja arriba a les eleccions havent sumat altres perfils més enllà de la federació. CiU ha inclòs dins la seva candidatura membres provinents d'altres partits, com és el cas de Carles Bonaventura, de Reagrupament, (número 13) i Glòria Plana, exregidora socialista que s'ha passat a Avancem (número 6).
Per a Puigdemont, aquest pacte preelectoral és "enriquidor" perquè eixampla l'espectre social de la llista i perquè supera les fronteres clàssiques dels partits. "Demostrem una mirada més alta i una postura poc sectària", ha defensat Puigdemont, que considera que amb aquestes incorporacions CiU arriba a les eleccions "molt cohesionada en lloc de disgregada".
Projectes que han de fer "eclosió"
El candidat dels nacionalistes ha defensat que durant aquests quatre anys s'han fet passes importants en participació ciutadana amb la retransmissió dels plens, l'elaboració de pressupostos participatius o la possibilitat que les entitats defensin mocions al ple. "Els barris han descobert que tenen veu i vot", ha manifestat.
El turisme cultural ha estat l'altra gran aposta de Puigdemont, amb l'impuls de nous festivals i del projecte d'un Museu d'art contemporani a la Casa Pastors. Un projecte no exempt de polèmica perquè, entre d'altres, va vinculat a la compra del fons del col·leccionista Rafael Santos Torroella (valorat en 3,9 MEUR). "Estem situant Girona com a capitalitat del turisme cultural al sud d'Europa", assegura el candidat. Carles Puigdemont també defensa també la tasca feta en matèria econòmica. "Hem aconseguit aturar la sagnia imparable de la destrucció de llocs de treball", manifesta.
El candidat també critica que després de més de 30 anys de governs socialistes la ciutat funcionava per inèrcia i calia un canvi. "Ens hem trobat calaixos buits de projectes", lamenta. En aquesta línia, defensa que durant aquests anys s'han dedicat sobretot a redactar projectes -com el de '4 rius i una sèquia', la Casa Pastors o el Cinema Modern- i que "ara se n'ha de veure l'eclosió". "És per això que demanen als gironins que ens mantinguin la confiança", conclou.