La Diputació i la Universitat de Girona (UdG) han signat un conveni de col·laboració per aconseguir inversions a les comarques gironines per valor de 25 milions d'euros. La meitat d'aquests diners arriben via Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder),i l'altra meitat de les administracions públiques locals (Diputació, ajuntaments, consells comarcals).
El conveni estableix que les dues entitats redactaran conjuntament els projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT), els instruments imprescindibles per optar a l'ajut econòmic provinent del FEDER. La voluntat de Diputació i UdG és poder-los tenir a punt per a la primera convocatòria, que s'obrirà l'últim trimestre del 2015. A les comarques de Girona es calcula que es podran redactar entre sis i set PECT, amb inversions d'entre 2 i 6 milions d'euros cadascun.
Els PECT seran projectes de transformació econòmica basats en la recerca, la innovació i la col·laboració entre administracions locals, universitats, empreses i agents socials (conjunt d'actors que es coneix com la quàdruple hèlix). Els PECT abastaran els camps de la transferència tecnològica, de la innovació empresarial, de l'economia baixa en carboni i de la tecnologia aplicada als reptes socials.
Tindran en compte factors i àmbits com l'impuls i promoció d'activitats d'I+i liderades per les empreses, el suport a la creació i consolidació d'empreses innovadores, la transferència de coneixement, la cooperació entre empreses i centres de recerca, el suport al desenvolupament d'ecosistemes d'emprenedors, la millora de l'accés al finançament, tecnologia i a serveis de suport avançats, la promoció del creixement i la consolidació de les petites i mitjans empreses, el desenvolupament de productes i serveis de noves tecnologies i comerç electrònic, el foment de l'eficiència energètica i l'ús de renovables a empreses i infraestructures, la protecció i el foment del patrimoni natural i cultural i la millora de la formació i el coneixement.
El vicepresident de la Diputació de Girona i diputat d'Acció Territorial Miquel Calm, responsable d'aquest projecte, ha manifestat que la Diputació vol treballar estretament amb els ajuntaments i els consells comarcals per obtenir el major finançament europeu possible. En aquest sentit, els PECT seran "una molt bona eina" per impulsar la competitivitat del territori i crear i consolidar llocs de treball. A més, també es compromet a prestar atenció a les convocatòries temàtiques que la Generalitat de Catalunya preveu treure en àmbits com ara les energies renovables, l'eficiència energètica i el turisme, que poden ser de vital importància per finançar inversions ja planificades.
Per la seva banda, el vicerector de Planificació, Innovació i Empresa de la Universitat, Ramon Moreno Amich, responsable a la UdG d'aquest conveni, creu que els PECT <<ón una oportunitat innovadora per "aglutinar, alinear i coordinar l'estratègia territorial de promoció econòmica" que duen a terme les administracions locals, la universitat i els agents socioeconòmics, amb un enfocament clarament market driven basat en la recerca i la innovació. Així mateix, ha remarcat que l'objectiu és augmentar la competitivitat i la internacionalització del teixit productiu, incrementar l'ocupació, promoure l'emprenedoria i avançar cap a la ciutadania digital.
Els PECT són instruments de finançament que s'emmarquen en l'estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT), la qual estableix les línies d'actuació de la Generalitat de Catalunya per complir amb els objectius d'Europa 2020.