L'Espai Dalí es troba a un dels passadissos principals de l'IES Ramon Muntaner de Figueres. Aquest és el particular homenatge que el centre li ha volgut retre aprofitant que aquest 2014 se celebra el 175è aniversari de la seva fundació. La mostra està formada per sis plafons on s'evoca el pas del geni de l'Empordà per aquest institut des del 1916 fins als 1922.
Inclou la reproducció de fotografies d'arxiu -algunes cedides per particulars, com Pere Buixeda, i d'altres de la Fundació Gala-Salvador Dalí- i també material documental. Entre els articles seleccionats, destaca per exemple una còpia del seu expedient acadèmic -els originals es guarden a la biblioteca de l'institut- on es pot veure com el geni del surrealisme era força irregular en el seu aprenentatge ja que s'esmerçava sobretot en allò que li interessava com ara Dibuix i Francès, assignatures on va excel·lir.
També es recull la seva faceta rebel, amb episodis com la protesta estudiantil que va encapçalar per impedir la separació dels nois i les noies a les classes i que va aconseguir frenar amb l'ajut d'altres estudiants. A nivell artístic, s'explica el seu pas per l'Escola de Dibuix que hi havia en aquest mateix centre i on va poder conèixer el professor Juan Núñez que va copsar el seu talent però també la fundació de la revista 'Studium' l'any 1919 per recollir les opinions dels estudiants juntament amb altres joves que esdevindrien personatges il·lustres com el polític Jaume Miravitlles.
Per tot plegat Dalí va ser un estudiant singular que va destacar no només pel seu aspecte en la manera com vestia i anava pentinat sinó també pel seu "tarannà reivindicatiu i força rebel".
Però en definitiva també va ser un estudiant "com qualsevol altre", que feia gargots als llibres d'escola i mirava de reüll les noietes tal i com ha recordat aquest dijous Carme Crous qui, amb l'ajuda d'Anna Padrosa, han desglossat la seva vida en l'acte inaugural.
Entre les autoritats convidades, hi havia el secretari general de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Lluís Peñuelas, que també va ser estudiant del Ramon Muntaner. En el seu discurs, ha destacat la importància d'aquest centre que "imprimeix caràcter". Segons ha dit, "Dalí no hauria pogut ser el que va ser si no hagués estat pels professors d'aquest institut". Per això, ha animat als alumnes actuals a aprofitar el "privilegi" que suposa aprendre en aquest centre centenari i ha agraït al professorat haver tirat endavant aquesta iniciativa.
En una línia similar s'ha expressat el director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, també ex-alumne del centre. Bayot ha animat els estudiants a aprendre a ser "ells mateixos" tal i com va fer Dalí al llarg de tota la seva vida. També ha evocat valors com la valentia, la singularitat i la faceta cosmopolita presents en el geni.
Durant l'acte, s'ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, i del president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero. L'empresari, que també és propietari del bisetmanari 'Hora Nova', ha patrocinat aquest espai expositiu.
L'IES Ramon Muntaner va ser fundat el 1839 com a escola d'Humanitats en un antic convent franciscà. Va ser el primer centre públic d'ensenyament secundari de Catalunya. El centre també compta amb un espai dedicat a l'escriptora Maria Àngels Anglada.