L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha alertat que dins el plenari municipal no hi ha un suport majoritari per reconèixer Elionor com a nova princesa de Girona. Puigdemont ha convocat d'urgència tots els portaveus ja que el príncep Felip de Borbó també ostenta el títol de príncep de Girona.
Segons l'alcalde, el ple no té potestat per donar o treure aquest títol però sí podria aprovar un posicionament polític (a través d'una moció, per exemple) expressant que la ciutat no vol que la princesa faci ús del títol. Puigdemont ha assenyalat que el consistori no ha de prendre cap decisió imminent perquè el procés de relleu al capdavant de la monarquia espanyola acaba de començar.
El títol de príncep de Girona existeix des de mitjans del segle XV però els successius prínceps mai n'havien fet ús. No va ser fins al final del franquisme que l'Ajuntament de Girona va fer un primer pas demanant a la Casa Reial que el príncep fes ús d'aquest títol nobiliari. Aquesta voluntat es va concretar l'any 1981, quan el ple va aprovar per unanimitat una moció presentada per UDC i PSUC que demanava que el Felip vingués a Girona per ser investit príncep de la ciutat i també demanaven audiència a la Casa Reial per explicar-los les seves intencions. Aquesta investidura no es va acabar produint però el príncep Felip va venir l'any 1980 per primera vegada a Girona com a príncep de la ciutat.
L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha convocat una junta extraordinària de portaveus per prendre el pols als diferents grups polítics un cop el rei Joan Carles I ha anunciat que abdica. Segons Puigdemont, la reunió ha servit per constatar que allò que es va produir l'any 1981 no es tornarà a repetir i que no hi ha "cap voluntat majoritària" de demanar que la filla gran del príncep Felip, la infanta Elionor, vingui a Girona per rebre aquest reconeixement. "El que va passar el 1981 no tornarà a passar perquè òbviament no hi ha un consens mínim ni una voluntat majoritària perquè l'ajuntament aprovi una moció similar, aquest desig ja no existeix", ha declarat l'alcalde.
Puigdemont no ha volgut valorar si la infanta Elionor ha d'heretar o no el títol de princesa de Girona -ha dit que és una decisió que pertoca a la Casa Reial- però sí ha dit que el plenari pot prendre decisions polítiques ni que sigui de caràcter simbòlic. Entre els diferents grups hi ha posicionaments distants ja que, mentre que el PPC vol que tot quedi igual, la CUP demana que se li retiri el títol de princesa de Girona a Elionor en cas que l'hereti del seu pare.
Així mateix, l'alcalde ha explicat que l'ajuntament no està vinculat a la Fundació Príncep de Girona, ja que és una fundació privada en la que no hi té representació.
La monarquia i el dret a decidir
L'alcalde ha dit que cal respectar els temps que marqui la Casa Reial per al relleu al capdavant de la monarquia espanyola però ha alertat que no descarten aprovar algun acord de ple que, per exemple, pugui demanar a Elionor que no faci ús del títol que porta el nom de la ciutat o, fins i tot, enviar una carta a la Casa Reial reclamant el dret a decidir.
Puigdemont ha volgut contrastar el poc consens que hi ha per mantenir el títol nobiliari de príncep de Girona amb "l'amplíssim" consens entorn al dret a decidir. "Si volem enviar algun missatge és que l'ajuntament està apostant pel dret a decidir i, majoritàriament, per la independència; i aquesta és una fórmula que no passa per la monarquia", ha declarat l'alcalde.