Es tracta de 'Simulacre de la nit', que es troba en mans d'un col·leccionista privat, i de 'Lliure inclinació del desig', localitzada a Yale (Estats Units). Les dues pintures reuneixen elements característics del llegat surrealista de Dalí com paisatges estèrils, claus, formigues o una roca amb una clara reminiscència a la del quadre 'El gran masturbador'.
La seva presentació s'ha fet coincidir amb la publicació del quart tram del catàleg raonat en línia del pintor.
Des de fa deu anys, la Fundació Gala-Salvador Dalí porta a terme una minuciosa recerca per catalogar l'extens llegat del pintor empordanès. El resultat és el catàleg raonat en línia, que es va engegar coincidint amb el centenari del naixement de Dalí, i que s'ha dividit en cinc trams. Fins ara, ja se n'han completat quatre, que abracen el període comprès entre els anys 1910 i 1964.
A dia d'avui, el catàleg inclou 758 obres del geni del surrealisme. No només les que es troben en museus. També aquelles estan en mans de col·leccionistes privats o, fins i tot, quadres als quals se'ls ha perdut la pista. Per elaborar-lo, el Centre d'Estudis Dalinians fa una autèntica feina de formigueta, buidant catàlegs, fulletons, premsa i publicacions de l'època a la recerca de pistes.
I aquest ha estat, precisament, el camí que ha portat a descobrir dos nous quadres, que van sortir de la paleta del pintor l'any 1930. El primer, 'Simulacre de la nit' és un oli sobre tela (de 55 x 46 centímetres) que es troba en mans d'un col·leccionista privat.
De la pintura en destaca una mà venosa, situada damunt d'una columna, que sobresurt d'un paisatge estèril. Al seu costat, Dalí hi va pintar la silueta d'un animal putrefacte. "Aquest és un clar exemple d'obra que hem conegut a través del buidatge bibliogràfic, gràcies a què contínuament comprem llibres relacionats amb Dalí i treballem amb hemeroteques de tot el món", indica la coordinadora del Centre d'Estudis Dalinians Carme Ruiz, una de les autores del catàleg raonat.
Exposició a les Canàries
El segon dels quadres també és un oli; en aquest cas, però, sobre plafó. Titulat 'Lliure inclinació del desig', aquest quadre (de 39 x 30 centímetres) va formar part d'una exposició surrealista que 'Gaceta de Arte' va organitzar a Tenerife el maig del 1935.
Al centre del quadre, Dalí hi va pintar una roca que recorda clarament la que també surt a 'El gran masturbador'. I en un costat, el geni del surrealisme hi va situar una columna plena d'elements característics de la iconografia daliniana (com ara claus i formigues).
'Lliure inclinació del desig' s'ha descobert ara gràcies a publicacions de l'època, que recollien fotografies de l'exposició a les Canàries. En una de les instantànies hi apareixia aquest oli. Des del Centre d'Estudis Dalinians es va fer una exhaustiva recerca i la sorpresa va arribar des de l'altra banda de l'Atlàntic. El quadre es conserva a la Yale University Art Gallery dels Estats Units. "Fins ara, no sabíem ni que hi era", concreta Ruiz.
128 obres, al quart tram
Ara, els dos olis que s'han descobert de Salvador Dalí han passat a nodrir el catàleg raonat del pintor. Precisament, avui la Fundació n'ha publicat a Internet el quart tram, que abraça el període comprès entre els anys 1952 i 1964.
En total, aquesta part del catàleg inclou 128 pintures. Es tracta d'una època marcada per les estades constants del pintor als Estats Units. De totes les obres, una trentena són retrats i també en destaca el fet que s'hi comencen a trobar les obres de gran format que caracteritzen el Dalí més tardà.
La majoria dels retrats estan en mans de col·leccionistes privats, però les pintures que Dalí va pintar durant aquesta dècada també es troben a museus d'arreu del món. A més dels que porten el nom del geni surrealista (Figueres i Florida) també hi ha quadres al Metropolitan de Nova York o al d'Art Modern de Fukushima.
Entre les pintures que s'han inclòs al quart tram del catàleg, en destaca una en especial. Es tracta de l'únic retrat oriental que va pintar Salvador Dalí, el de Mon Ling Yu Landegger. Un oli sobre tela de 85 x 59 centímetres datat al 1964.
Coincidint amb la publicació del quart tram del catàleg raonat, la Fundació també n'ha ampliat els idiomes de consulta. Ara, al català, castellà i anglès s'hi ha afegit el francès. A partir d'aquí, al catàleg raonat de Salvador Dalí hi queda per incorporar la darrera etapa, que abraça des del 1965 fins al darrer any de producció, el 1983. La Fundació preveu publicar-la en línia d'aquí a dos anys, el 2016.