Javier Luengo ha tastat més de 200 vins en dos dies, gairebé la meitat d'ells negres, prop d'una trentena de rosats i la resta de blancs. El tastador ha destacat que enguany el nombre de vins presentats ha estat superior al de l'any passat, el que demostra, ha dit, que el viticultors i productors de l'Empordà "estan contents amb el sistema i el mètode d'avaluació".
Luengo ha assenyalat que la DO Empordà és una de les que tenen més marge de creixement al conjunt de l'Estat perquè la qualitat del sòl permet els productors "jugar amb estils molt diferents". En aquest sentit, a més, ha afirmat que els viticultors de l'Empordà "saben fer vins amb molt equilibri" perquè no abusen de la fusta com sí es fa en d'altres regions vinícoles. També ha destacat que s'estan esmerçant molts esforços en el coneixement de les vinyes i en la caracterització dels sòls, el que ja s'està notant en els vins que surten al mercat.
Sobre la collita del 2013, Luengo ha destacat que a diferència del que ha passat en d'altres zones de l'Estat, a l'Empordà ha estat "especialment fresca amb uns motius aromàtics molt agradables", el que demostra, ha afegit, que el sector "ha sabut esperar" per aconseguir "un equilibri i una homogeneïtat en el producte" en una temporada que "ha estat difícil".
La qualitat de la collita ha fet que els vins de la DO Empordà siguin més "equilibrats" que en d'altres denominacions d'origen. Així, Luengo ha assegurat que la qualitat dels vins tastats ha estat "notable", i que "la sensació global ha estat més positiva que l'any passat". En general, Luengo ha qualificat els vins de la collita del 2013 " de vins més fragants, més frescos i amb una acidesa més marcada".
El tastador ha trobat a faltar més vins blancs d'alta gamma. En aquest sentit, tot i reconèixer que no és la tipologia de vi imperant a la zona, ha encoratjat els productors a apostar per aquesta varietat perquè els vins blancs que es produeixen "són molt agradables" i tenen una fàcil sortida al mercat.
Per últim, Luengo ha defensat les restriccions que la DO Empordà posa per incorporar vins al seu segell. El tastador ha recordat que una DO "ha de fixar uns paràmetres restrictius" per fer un producte fàcil d'identificar "amb l'estil Empordà" i per mantenir una homogeneïtat dels seus vins. És per això que ha recomenat als productors que "opten per fer alguna cosa diferent encara que sigui de més qualitat", que no vegin no formar part de la denominació com un càstig sinó com una oportunitat de desmarcar-se i oferir un vi únic.
Guia Peñín
La Guia Peñín està considerada la més completa del món pel que fa als vins espanyols. Actualment té una base de dades de més de 10.000 vins tastats de més de 20.000 bodegues de tot l'estat.