Transparència és una de les paraules que el nou rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, va repetir en múltiples ocasions durant la campanya electoral. Ara que ja és el rector de la UdG ha començat a moure fils amb el seu equip per tal d'aplicar alguns canvis en favor d'acostar més la universitat als estudiants i a tota la comunitat. Entre algunes de les primeres iniciatives destaca la voluntat de modificar els estatuts de la universitat per augmentar la representativitat dels estudiants dins del claustre.
Segons recull la normativa de la UdG, el claustre és l'òrgan pensat per debatre les línies generals de la política universitària i, com a mínim, s'ha de reunir una vegada a l'any per sotmetre a aprovació l'informe de gestió del rector.
Com a màxim, el claustre pot estar format per 300 claustrals i el 20% són estudiants de grau i màster. El claustre es renova cada quatre anys però, en el cas dels estudiants, hi ha eleccions cada dos anys. Les properes estan previstes aquest mateix mes de març. Ara, l'objectiu de Bonet és poder augmentar el nombre d'estudiants dins d'aquest òrgan. "Els estudiants tenen ganes de participar més i això és bo, el que hem de fer és facilitar-los que intervinguin més", ha destacat el rector.
Els Consells de Govern, via Intranet
Un altre dels canvis que vol introduir Sergi Bonet fa referència als Consells de Govern. Aquestes són unes reunions mensuals on es prenen els acords del dia a dia de la universitat i on, a banda de professorat, també hi participen en menor mesura estudiants i personal d'administració i serveis.
Aquestes reunions són a porta tancada i, durant les èpoques més convulses del darrer mandat, la rectora Anna Maria Geli va haver de suspendre en un parell d'ocasions la reunió per les protestes dels estudiants i els treballadors de la universitat. Així va passar al maig del 2011 i també al febrer del 2012, quan els manifestants van irrompre a la sala per criticar les retallades i també que els professors haguessin de fer més hores pel mateix sou.
La voluntat del nou rector és que el contingut de les reunions pugui ser accessible per a tota la comunitat universitària. Per això, proposarà al Consell de Govern que les sessions es retransmetin per una Intranet de la universitat per tal que tothom pugui conèixer el debat i com es prenen les decisions.
"A nosaltres ens preocupa moltíssim el tema de la transparència en la presa de decisions", ha reconegut Bonet, que defensa que aquesta mesura permetrà "veure en directe" com es prenen els acords, qui intervé i en quin sentit. El rector de la UdG ha criticat la poca transparència de les universitats a nivell de l'Estat. Segons explica, la Unió Europea fa un examen sobre transparència a les universitats espanyoles cada dos o tres anys. "A l'Estat no n'hi ha cap que sigui transparent, com a molt alguna es pot considerar com a translúcida, però res més i això s'ha de canviar", ha manifestat.