Aquest matí s'ha representat al Teatre Principal i enguany es farà a 33 poblacions més. Una policia local d'Olot explica emocionada com va viure l'accident mortal que va patir un company seu fora de servei. Ho fa des de dalt de l'escenari del Teatre Principal sota la mirada de més de 200 estudiants de 4t i 1r i 2n de Batxillerat de diferents centres d'aquesta població. "El cor m'anava a mil i els segons es feien eterns", relata.
Aquest és un dels testimonis reals que aquest matí s'han pogut escoltar en el muntatge 'Canvi de marxa', una iniciativa del Servei Català de Trànsit i la fundació Mutual de Conductors que es podrà veure a altres punts de Catalunya. El portaveu d'aquesta entitat sense ànim de lucre, Josep Maria Ambrós, explica que l'objectiu és "impactar" els joves amb experiències reals perquè es conscienciïn dels riscos que hi ha a la carretera i de la necessitat de tenir conductes responsables davant el volant com ara sense els efectes de l'alcohol o les drogues i evitant distraccions.
El muntatge arrenca amb dos actors que escenifiquen una trucada d'una familiar que ha estat testimoni d'un accident i s'intercala amb imatges reals d'equips sanitaris i cossos policials assistint a víctimes de sinistres. El plat fort, però, són els testimonis. A banda d'una policia local, també hi intervé un bomber, que reviu la mort d'una mare que salva la vida a la seva filla de sis anys en un accident amb un segon vehicle implicat, o la d'una infermera del SEM que explica com va assistir una noia que va morir en un accident de moto a Olot i que va resultar ser una coneguda seva.
Dalt de l'escenari també hi puja una víctima, un pare de família que va patir un greu accident de bicicleta que el va deixar en cadira de rodes. Treballava de guia de muntanya a la Vall de Núria i, amb emoció i dolor, relata com aquell dia li va canviar la vida. "Pensava que aquestes coses no em passarien i vet aquí que em vaig equivocar", explica en un moment del muntatge.
"Estic impactada; conduiré amb quatre ulls"
Les cares dels alumnes, un cop finalitzat l'acte, parlaven per sí soles. "Estic molt impactada", reconeixia una de les alumnes. L'Eva s'està traient el carnet de conduir i d'aquí poc espera poder portar cotxe. Explica que pensa conduir amb "quatre ulls" i no només amb dos. "No tinc ganes que pateixi ni jo ni la família ni ningú que m'estimi", afegeix. Destaca també que el muntatge li ha servit per veure el patiment i els sentiments dels professionals que assisteixen les víctimes d'accident.
Els impulsors de la iniciativa destaquen l'efectivitat de la campanya. Segons les enquestes que fan als estudiants que han vist el muntatge uns tres mesos després, el 94% reconeix que els ha impactat i un 64% que canviarà la seva actitud per anar més en compte a la carretera. Aquesta iniciativa va començar l'any 2006 i des de llavors que està tenint molt bona acollida. La mitjana anual és d'uns 25 centres per any però aquest 2014 ja hi ha 33 centres interessats.