Missa a les fosques en record del Papa Francesc a la catedral de Girona

El bisbe ha destacat que el seu pontificat ha suposat una "alenada d'aire fresc"

Unes 200 persones han recordat el papa Francesc aquest dilluns en una missa a la catedral de Girona que ha oficiat el bisbe de la diòcesi, Octavi Vilà. Una cerimònia que s’ha hagut de celebrar amb l’única llum natural que entrava pels vitralls, a conseqüència de l’apagada general que hi ha hagut. En la seva homilia, Vilà ha recordat Jorge Mario Bergoglio i l’ha definit com “una alenada d’aire fresc” per a l’església, tot i les crítiques que ha despertat en alguns sectors de la cúria. Vilà ha destacat que en el fons del pensament del pontífex hi ha hagut sempre “la voluntat de Déu d’acollir a tothom, vinguin d’on vinguin”. El bisbe ha acabat recordant tota la vida de Bergoglio i n’ha destacat el seu caràcter “humanista”.

Tot i l’absència de bona part de càrrecs polítics que no han pogut assistir a la missa i la incertesa fins a l’últim moment, la cerimònia en record del Papa Francesc s’ha acabat celebrant i uns 200 fidels han assistit a la catedral de Girona per homenatjar el pontífex, mort la setmana passada. El bisbe de la diòcesi, Octavi Vilà, ha volgut reconèixer la tasca durant els dotze anys de pontificat de Bergoglio, que ha definit com una “alenada d’aire fresc”, i que ha servit per apropar l’església a la ciutadania. Vilà ha repassat la vida de Bergoglio durant els seus anys al capdavant del bisbat de Buenos Aires, fins a arribar a Papa el 2013. “Paraules com paciència, acolliment o les referències a les sorpreses de cada dia s’entén el ministeri del Papa Francesc”, ha remarcat.

Vilà ha reconegut que les decisions i l’acostament a col·lectius determinats, així com la manera de portar el seu pontificat, “ha generat adhesions dins i fora de l’església així com crítiques dins el sí de la mateixa”. Ara bé, el bisbe de Girona ha destacat que el lideratge de Francesc “no ha deixat a ningú indiferent”.

En la seva homilia, Vilà ha fet èmfasi en la figura de Maria com “la seva mare” i ha destacat el fet que hagi decidit ser enterrat a la basílica de Santa Maria la Major, en comptes de la de Sant Pere, com ho han estat fins ara la resta de Papes. En aquest sentit, el bisbe gironí -que es va ordenar durant el pontificat de Francesc- ha assenyalat que “la verge Maria va suposar un refugi, un model i un consol”.

Sense llum per l’apagada

Tot i que la missa s’ha pogut celebrar sense problemes, l’apagada general ha deixat una imatge “que mai s’havia vist anteriorment”. Només els rajos de sol que entrava pels vitralls del temple i les espelmes eren l’única llum que hi havia a la catedral de Girona. Vilà ha fet referència a l’apagada reconeixent que s’estava duent a terme la cerimònia en “unes circumstàncies molt particulars”.

De fet, inicialment es feia sense cap mena d’amplificació, però els responsables de la catedral de Girona han acabat facilitant un altaveu per tal d’assegurar que el missatge arribés als fidels. Entre les autoritats, només hi havia el regidor del govern municipal, Sergi Font, i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer.