UGT i CCOO denuncien la manca de prevenció laboral i l’augment de la sinistralitat a Girona

Els sindicats reclamen un Pla de Xoc per millorar la seguretat i garantir una mobilitat segura

Els sindicats UGT i CCOO denuncien “manca de prevenció a moltes empreses del territori”, després que la sinistralitat laboral a la demarcació de Girona s’incrementés un 26% l’última dècada. En concert, el 2024 es van registrar 11.570 sinistres laborals, dels quals 1.351 (12%) es van produir durant els desplaçaments al centre de treball. “Les xifres evidencien precarietat en la mobilitat col·lectiva i manca de planificació per garantir un accés segur a la feina”, critiquen des dels sindicats, que afegeixen que “la dispersió territorial, la manca de connexions eficients i la poca coordinació entre transport públic i horaris laborals incrementen el risc”. Dilluns han convocat una protesta davant l’estació de Girona.

Des d’UGT i CCOO atribueixen “l’elevada sinistralitat, tant dins del lloc de treball com durant els desplaçaments” a “l’incompliment de les obligacions preventives per part d’empreses que prioritzen la productivitat per sobre de la salut i la seguretat”. Aquesta actitud, que titllen d’”irresponsable”, genera, asseguren, “entorns de treball insegurs i perpetua situacions de risc innecessàries”.

Per això, reclamen a través d’un comunicat “la posada en marxa d’un Pla de Xoc contra la sinistralitat laboral a les comarques gironines, que inclogui accions específiques per millorar la gestió preventiva a les empreses, especialment a les PIMES, així com mesures que garanteixin una mobilitat segura, assequible i eficient per arribar als centres de treball”. A més, demanen “intensificar la tasca d’inspecció i dotar de més recursos a l’administració laboral per fer front a aquestes realitats amb la contundència que mereixen”.

Protesta a l’estació de Girona

Per tot això, i amb motiu del Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball el 28 d’abril, els sindicats de comarques gironines convoquen un acte per protestar per “les mancances en matèria de mobilitat col·lectiva i la relació directa amb els accidents durant els desplaçaments al lloc de treball”. I per denunciar “la desprotecció que pateixen moltes persones treballadores en els seus desplaçaments laborals i exigir solucions reals que garanteixin el dret a arribar i tornar de la feina en condicions de seguretat”. L’acció s’ha convocat el pròxim dilluns a les onze del matí davant de l’estació del TAV i d’autobusos de Girona.