Olot estrena una seu per fer exàmens de conduir de la DGT

Les autoescoles segueixen reivindicant examinadors de pràctiques

Olot (Garrotxa) ha estrenat aquest divendres una seu on es poden fer exàmens de conduir de la Direcció General de Trànsit (DGT). Això permetrà que els alumnes no s’hagin de desplaçar a Girona per fer les proves i “perdre tot un matí”. A tall d’exemple, l’any passat es van examinar més de 2.300 persones que venien d’autoescoles d’Olot i que van haver de fer els prop de 60 quilòmetres que hi ha entre la capital de la Garrotxa i la del Gironès. Gràcies a un conveni entre la DGT, el Servei Català de Trànsit (SCT), l’Ajuntament d’Olot i les autoescoles, els exàmens teòrics es podran fer a Olot. El que no canvia, però, és la falta d’examinadors pràctics que hi ha a la demarcació i que ha portat al col·lapse a les autoescoles que en segueixen reclamant.

La Martina i la Marta són dues joves d’Olot que aquest divendres s’han examinat per aconseguir el permís de conduir. Elles dues són de les primeres persones que han pogut fer-ho de nou a la Garrotxa, des que per la pandèmia es va treure el centre de Begudà. Això va generar un perjudici “important” als que volien aconseguir el carnet, ja que s’havien de desplaçar a Girona per obtenir-lo, amb el que això suposa. “A més, Olot està molt mal comunicat. Aquí el carnet de conduir és imprescindible per a nosaltres”, explica la Marta.

Amb l’obertura de la nova seu al passeig de Barcelona, els ciutadans d’Olot i poblacions properes tindran la possibilitat d’examinar-se sense haver de fer els gairebé 60 quilòmetres que hi ha fins a Girona. “Amb això, estalviem desplaçaments, facilitem la vida a la ciutadania i mostrem voluntat de cooperació entre administracions”, ha remarcat el director de la DGT, Pere Navarro.

Una fita celebrada també per l’alcalde, Agustí Arbós, que remarca que poder fer les proves a la capital garrotxina “és un d’aquells elements que t’ajuden a ser ciutat i mostra la importància de treballar per als veïns”. Arbós ha reconegut la “bona feina” que han fet les vuit autoescoles que hi ha a Olot i que “han collat” per aconseguir aquesta nova seu, que ha de servir per “facilitar les coses” a qui es vol treure el permís.

En aquest sentit, la presidenta de l’Associació d’Autoescoles de les comarques gironines, Xènia Ijsselstein, ha reconegut que tancar la seu de Begudà va afectar directament les autoescoles garrotxines i això s’havia notat en el nombre d’aspirants. Ara, però, confia que es recuperarà i que s’incrementaran els interessats a treure’s el permís.

De fet, Navarro ha assenyalat que l’augment de població a Catalunya en particular i a tot l’Estat en general ha fet créixer el nombre de llicències de manera “destacable”. El director de la DGT explica que han comprovat que a les ciutats l’edat mitjana per aconseguir la llicència volta els 26 anys, però que en poblacions petites ho fan als 18 o 19.

Falta d’examinadors

La trobada ha servit per mostrar bona sintonia entre administracions, però també amb les autoescoles. Ara bé, Ijsselstein no ha deixat passar l’oportunitat per demanar a Navarro un increment “urgent” de la plantilla d’examinadors pràctics, ja que actualment el sistema està col·lapsat, especialment a les comarques gironines. “A vegades s’argumenta que l’índex d’aprovats és baix i això també és conseqüència de la pressió que té l’alumne quan va a examen, que sap que, si no aprova, no podrà tornar a examinar-se fins al cap de cinc o sis mesos”, lamenta.

Navarro ha reconegut el dèficit d’examinadors, però confia posar-hi remei a través de la convocatòria que es va fer Barcelona i que va servir per “sortir de Madrid”. Ara bé, el problema, assenyalen les autoescoles, és que molts dels qui es presenten a les proves per ser examinador solen ser professors d’autoescola, això fa que moltes d’elles tinguin falta de personal si el professor acaba guanyant la plaça d’examinador.