El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha obert cinc noves línies d’ajuts per fomentar les captures de senglar, amb l’objectiu de disminuir-ne la densitat en el medi i reduir els danys que ocasionen a l’agricultura, així com el risc de malalties que poden afectar tant espècies ramaderes com la salut pública.
Els ajuts, dirigits a societats de caçadors i centres de recollida de caça, volen facilitar la comercialització dels animals capturats i garantir que arribin a un establiment de manipulació, on es condiciona la carn per a la seva venda al consumidor.
La dotació econòmica total de les cinc línies pot arribar fins a 1.450.000 euros, i inclou subvencions per a l’activitat cinegètica, el transport, la recepció a punts logístics de caça (PLCC) i/o establiments de manipulació de caça (EMCC), la creació de nous punts logístics, obres de millora dels existents i la gestió dels subproductes animals no destinats a consum humà.
En relació amb convocatòries anteriors, el 2025 s’ha incrementat el pressupost en un 55,7% respecte al 2024. Els beneficiaris poden acollir-s’hi fins al 19 de maig.
L’any passat, el Departament ja va destinar 931.000 euros a la mateixa finalitat, beneficiant 220 societats de caçadors i 9 punts logístics. Aquest any es vol consolidar i ampliar la xarxa de recollida a Catalunya, potenciar els EMCC i garantir la seguretat higiènica i sanitària de la carn de caça, especialment en modalitats com l’autoconsum i el comerç local.
Actualment, Catalunya compta amb 10 punts logístics, dos dels quals són també establiments de manipulació. El 50% de les peces gestionades es ven fora de Catalunya, principalment a empreses espanyoles, i l’altre 50% es processa dins del territori. Del total de carn gestionada a Catalunya, un 90% s’exporta a Europa.
Pel que fa als establiments de manipulació de caça major, n’hi ha 10 registrats, set dels quals es troben a les Terres de l’Ebre i un al Priorat, destinats a l’autoconsum i el comerç de proximitat. Els altres dos, ubicats a Osona i al Gironès, gestionen un volum molt superior i destinen la major part de la producció a l’exportació, comercialitzant només un 10% dins de Catalunya.
Durant la temporada 2023-2024, es van capturar 68.694 peces de caça major i se’n van comercialitzar prop de 36.000.