Girona viurà una doble manifestació el pròxim 1 de maig amb CCOO i UGT versus CGT i IAC

Es tractarà la lluita contra la precarietat, l'auge de l'extrema dreta, el turisme o l'habitatge

El centre de Girona serà escenari aquest Primer de Maig de dues manifestacions simultànies. D’una banda, els sindicats CCOO i UGT han convocat una marxa des de la plaça U d’Octubre, mentre que la CGT i la IAC ho faran des de la plaça Catalunya. Les dues protestes, que començaran a dos quarts de dotze del migdia, portaran al carrer reivindicacions comunes com la lluita contra la precarietat salarial, l’auge de l’extrema dreta, el model turístic i la defensa del dret a l’habitatge.

Per a CCOO i UGT, les reivindicacions se centren en la necessitat de treball estable, salaris dignes i un habitatge assequible. Els sindicats també condemnen l’extrema dreta, que qualifiquen de “internacional de l’odi” i alerten que busca perpetuar els privilegis d’una oligarquia de multirics. Segons els seus secretaris generals a Girona, Diana Estudillo i Maxi Rica, l’objectiu és defensar els drets socials i laborals davant dels reptes globals i “plantar cara” a la precarietat i l’odi.

En relació al model turístic, CCOO i UGT reclamen una nova Llei de Turisme que prioritzi les persones i un desenvolupament just i sostenible. També critiquen la situació de precarietat laboral crònica en sectors com el turisme, el comerç i els serveis, que s’ha agreujat per una crisi de l’habitatge amb lloguers desbocats. Un dels exemples assenyalats és Lloret de Mar, on consideren necessari que l’administració reequilibri els horaris comercials per respectar la vida i la salut dels treballadors.

A més, CCOO i UGT exigeixen una reindustrialització centrada en ocupació de qualitat, el reforç dels serveis públics i una transició ecològica i digital que no deixi ningú enrere. Una altra de les peticions és la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals sense pèrdua salarial.

D’altra banda, la CGT i la IAC també faran sentir la seva veu per millorar les condicions laborals de sectors amb salaris baixos. En el seu manifest, denuncien els salaris de misèria derivats de convenis col·lectius vergonyosos, especialment en el sector de la neteja, molt feminitzat i amb una bretxa salarial de gènere. Els sindicats també subratllen que el sou mitjà brut a les comarques gironines és un dels més baixos de Catalunya, amb diferències salarials de fins al 25% en comparació amb altres àrees com Barcelona.

La CGT i la IAC també critiquen el model econòmic de barbàrie que, segons ells, ha convertit l’accés a l’habitatge en un privilegi i genera condicions indignes per a moltes persones. La seva protesta també inclou la denúncia que els governs no actuen contra la pobresa energètica ni regulen els lloguers, mentre privatitzen els serveis públics. A més, els sindicats consideren inacceptable l’acord per allargar l’edat de jubilació i aposten per més inversió en sectors com la sanitat, l’ensenyament i el transport públic.

Ambdós actes pretenen expressar les preocupacions d’un sector important de la població i demanar una millora de les condicions laborals i socials.