La Universitat de Girona (UdG) i l’empresa Chemotargets han signat un acord de col·laboració per revisar molècules oblidades als laboratoris universitaris amb l’objectiu de detectar possibles propietats terapèutiques. El projecte, liderat per l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la UdG i l’empresa biotecnològica especialitzada en tecnologia computacional aplicada al disseny de fàrmacs, revisarà compostos creats durant més de trenta anys que podrien tenir noves aplicacions en biomedicina.
Moltes de les molècules sintetitzades a l’IQCC tenien fins ara una funció química o experimental, i han quedat emmagatzemades als laboratoris sense una continuïtat clara. Ara, amb el suport tecnològic de Chemotargets, es volen analitzar per identificar-ne el potencial farmacològic. Segons el CSO de Chemotargets, Jordi Mestres, “milers de petites molècules descansen eternament a les prestatgeries dels laboratoris de química acadèmica”, i aquest projecte vol canviar aquesta realitat.
Chemotargets, que fins fa poc es dedicava principalment al desenvolupament de programari per al disseny de fàrmacs, ha iniciat una nova etapa enfocada a crear una cartera pròpia de projectes terapèutics, mitjançant aliances amb centres de recerca com la UdG. L’objectiu és donar una nova vida a compostos oblidats, explorant si poden convertir-se en punts de partida per a nous tractaments mèdics.
Les investigadores de la UdG Anna Pla-Quintana i Anna Roglans han destacat que durant anys han sintetitzat moltes petites molècules, però mai havien contemplat la possibilitat que poguessin servir per desenvolupar un fàrmac. Aquesta nova línia de recerca obre, segons apunten, noves perspectives en la transferència de coneixement entre la recerca bàsica i l’aplicació terapèutica.