Vivancos estrena els seus Responsoris de Setmana Santa a Peralada

S'ha inspirat en l'obra de Tomás Luis de Victoria que el va deixar "impactat"

El compositor barceloní Bernat Vivancos ha tancat el cercle a una història que va començar fa pràcticament 40 anys, quan era nen a l’Escolania de Montserrat i va enregistrar els Responsoris de Setmana Santa de Tomás Luis de Victoria. “Em va impactar molt i fa sis anys vaig començar a compondre els meus”, ha explicat. Va ser aleshores quan va arribar l’encàrrec del Festival de Peralada, que li va permetre acabar l’obra i estrenar-la aquesta nit: “Som Divendres Sant, estem en una església i amb un cor extraordinari, el millor cor del món sens dubte. Són totes les peces que encaixen en aquest concert únic”, ha subratllat. El Cor de la Ràdio de Letònia dirigit per Sigvards Klava ha interpretat els nou responsoris.

Responsoria Hebdomadae Sactae’ de Bernat Vivancos, una obra encarregada pel Festival de Peralada per a la seva Edició de Pasqua, consta de nou responsoris, tres per a cadascuna de les principals jornades litúrgiques de la Setmana Santa (Feria V in Coena Domini, Feria VI in Parasceve i Sabbato Sancto).

“Dins els textos de música sagrada, no sé si són els textos més sagrats, però sí que són uns textos molt importants de Dijous, Divendres i Dissabte Sant, amb tot el que recordem que va passar aquells dies. Per tant, és difícil realment compondre sobre uns textos de l’Evangeli tan sagrats i tan importants”, ha explicat el compositor.

De fet, en el seu cas va ser gairebé una intervenció divina la que li va permetre tirar endavant una obra que segurament va començar a idear i somiar fa 40 anys. “Quan era nen a l’Escolania de Montserrat i vaig enregistrar els Responsoris de Setmana Santa de Tomás Luis de Victoria, em van impactar molt”, ha detallat. La seva personalitat musical està impregnada dels seus anys com a escolà i, també, del temps que en va ser director musical, entre 2007 i 2014.

Fa sis anys va seguir l’empremta d’aquell impacte d’infància i va començar a compondre una interpretació pròpia, els seus Responsoris de Setmana Santa. “Els havia d’anar fent de mica en mica, però llavors va arribar l’encàrrec del Festival de Peralada”, rememora. El resultat s’ha estrenat aquest Divendres Sant a l’església el Carme.

Una llum tènue, vermellosa, i un canelobre amb nou espelmes que han anat apagant d’una en una a cada responsori ha estat la posada en escena per acollir “el millor cor del món”, tal com l’ha definit Vivancos, el Cor de la Ràdio de Letònia, dirigit per Sigvards Klava.

Abans de les peces de cada jornada litúrgica, ha sonat una campana, que ha fet el darrer toc just abans d’apagar l’última espelma en el moment del Sepultio Domino. L’església ha quedat una estona a les fosques i en silenci, fins que el públic ha omplert el temple d’aplaudiments.

“Si mirem ben bé què passa a la història, és un drama i això d’aplaudir quan el maten, és estrany”, bromejava el compositor abans de l’estrena. Hi ha hagut ovació, però ha estat després dels instants de recolliment quan el cor ha entonat “Sepultat el Senyor, es va segellar el sepulcre, fent rodar una pedra a l’entrada del monument: van col·locar soldats per custodiar-lo”.

La inspiració en els responsoris de Tomás Luis de Victoria ha estat justament posant l’atenció, la delicadesa i la força a donar “molta importància al text” a l’hora de compondre: “A cada paraula, a cada frase, si escoltes la música dius, ostres, van tant d’acord. Jo he intentat fer, salvant les distàncies, que cada idea musical sigui molt respectuosa amb el text”, ha subratllat. I, com si es tractés de seguir una òpera, el públic ha comptat amb el text original en llatí acompanyat de la traducció per poder seguir pas a pas la traïció de Judes, el moment que “les tenebres van cobrir la terra” i la mort de Jesucrist.

Bernat Vivancos ha agafat el relleu del compositor reusenc Joan Magrané, que en l’edició de l’any passat va estrenar la seva versió de les lliçons de tenebres, ‘Tenebrae Responsoria’, també per encàrrec del festival.