El 100% d'estudiants del sector industrial al Narcís Xifra de Girona troben feina

Per contrapartida, un 20% dels alumnes abandonen els estudis

Fer un cicle formatiu del sector industrial a l’institut Narcís Xifra de Girona és garantia de trobar feina. De fet, els estudis de les famílies d’electricitat, instal·lacions, manteniment i mecatrònica han assolit el 100% d’inserció laboral. Però no tots els cicles cobreixen places i, a més, entre un 20 i un 30% dels alumnes els abandonen abans d’acabar-los. A això s’hi suma l’alta demanda de les empreses per cobrir aquests perfils. “En el cas del ram dels ascensors, a les comarques gironines hi ha un dèficit de fins a 1.800 treballadors”, explica el professor del centre, Isaí Garcia. Amb l’objectiu de fomentar vocacions, i casar les necessitats de les empreses amb els estudiants, l’institut ha organitzat un fòrum amb entrevistes tu a tu.

Dins el ventall de cicles formatius que ofereix l’institut Narcís Xifra —al costat dels de sanitat i imatge personal— n’hi ha sis que se centren en el sector industrial. En total, sumen unes 300 places per curs i se subdivideixen entre els de grau mitjà (instal·lacions elèctriques, de telecomunicacions i manteniment) i els de grau superior (automatització i robòtica industrial, mecatrònica o telecomunicacions).

Entre les sortides professionals que ofereixen aquestes FP s’hi troba, per exemple, la instal·lació i el manteniment de la maquinària que fan servir les empreses (o que venen, en el cas dels fabricants). Són estudis, que de fet, han assolit un grau d’inserció laboral de fins al 100%. “És brutal, perquè tots els alumnes que acaben els cicles s’incorporen al mercat laboral, i també n’hi ha molts d’altres que fan pràctiques duals mentre continuen estudiant”, explica Garcia.

Tot i això, aquestes branques d’FP no arriben a cobrir places. “No són cicles tan atractius com els d’àmbit sanitari o esportiu per als estudiants que venen de l’ESO o el Batxillerat; a més, a això també s’hi suma que són cars de mantenir i no sempre disposem dels recursos necessaris”, lamenta el professor del Xifra.

Fòrum d’Empreses

A més de reclamar que a l’hora d’orientar els alumnes que venen de l’ESO es faci incís en les potencialitats dels cicles industrials, l’institut Narcís Xifra de Girona també impulsa les vocacions entre els estudiants. I precisament, una de les iniciatives que ha tirat endavant el centre és el Fòrum d’Empreses, que permet als alumnes parlar de tu a tu amb les empreses i veure quina és la demanda que tenen d’aquests perfils.

Isaí Garcia, que coordina el fòrum, subratlla que la necessitat de professionals és “altíssima”. Malauradament, però, tot i que l’institut Narcís Xifra és el centre que té més estudiants en instal·lació i manteniment, aquesta demanda no es pot arribar a cobrir.

Entrevistes llampec

El Fòrum d’Empreses s’ha fet al gimnàs de l’institut, situat al barri de Pont Major. Hi han participat uns 200 alumnes i fins a una trentena de firmes (entre les quals Comexi, Hipra, Frit Ravich, Ascende, Ascensors Serra, Nestlé, Tavil, Escubedo, Ilunion o Fibosa). A més d’establir contacte i deixar el currículum, les entrevistes llampec que han fet els alumnes amb els diferents representants també els han servit com una mena de prova de foc a l’hora d’encarar la recerca de feina.

Mil hores de pràctiques

La responsable de recursos humans de la farmacèutica Hipra, Helena Rodríguez, explica que el Fòrum d’Empreses els permet buscar “talent” i subratlla que el fet que cada cicle permeti fer 1.000 hores de pràctiques hi ajuda. “Sobretot, busquem perfils de manteniment, però també de robòtica i mecatrònica; un cop entren a l’empresa, els anem adaptant a les necessitats que tenim”, concreta.

De fet, a la seva taula, Rodríguez fa les entrevistes amb dos estudiants que ja han aconseguit entrar a la farmacèutica. Un d’ells és Gerard Blanco. Té 23 anys i estudia automatització, robòtica i mecatrònica. “Porto unes 970 hores de pràctiques, fent feines de manteniment amb les màquines que es troben dins les zones productives; la meva intenció és acabar-hi treballant i, de fet, ja hem acordat amb l’empresa que continuaré fent-hi més pràctiques”, conclou.