Una expenedora ven a un euro les racions sobrants del menjador de l'escola de Bellver de Cerdanya

La iniciativa arriba per primer cop a un centre educatiu de Catalunya

L’escola Mare de Déu de Talló de Bellver de Cerdanya (Cerdanya) ha començat a vendre les racions sobrants que es cuinen al menjador a un preu simbòlic d’un euro i en una màquina expenedora situada a l’entrada exterior de l’edifici. L’objectiu d’aquesta iniciativa, procedent del País Basc i que arriba per primer cop a un centre educatiu de Catalunya, és contribuir a evitar el malbaratament alimentari. A l’equipament es preparen diàriament d’entre 130 i 140 racions de menjar, tant per als alumnes i mestres de l’escola com per la llar d’infants del municipi. Habitualment, però, els hi queda un petit excedent, al qual ara poden donar sortida. L’acollida de la iniciativa entre els familiars dels alumnes i veïns del poble ha estat molt positiva.

El projecte s’anomena Rexcatering i la coordinadora del menjador de l’escola de Bellver, Ester Colomé, el va conèixer mentre buscava una fórmula per donar sortida als excedents de la cuina del centre. De fet, aquesta iniciativa suposa un pas més en un projecte global de conscienciació sobre el malbaratament alimentari, en marxa des de fa tres anys. Algunes de les mesures que inclou, a banda de promoure l’ús de productes de proximitat i ecològics, impliquen pesar les restes de cadascun dels plats i que els usuaris diguin si tenen poca o molta gana quan van al menjador, per tal d’adequar les racions.

Colomé ha explicat que, des de la cuina, també volien ser coherents amb el projecte i que, amb aquesta intenció es van posar en contacte amb Residu Zero, a través de la Plataforma Aprofitem els Aliments. També destaca l’aposta feta des de l’Ajuntament de Bellver de Cerdanya. Tot plegat, segons ha afegit, tenint en compte que als menjadors escolars no es poden cuinar les racions justes segons els usuaris, ja que cal tenir-ne de més per si algun vol repetir o hi ha algun tipus d’incident.

La coordinadora del menjador considera que tots els centres educatius es poden sumar a la iniciativa, a la qual hi ha treballat durant un any, i afegeix que aquest és un espai idoni per poder conscienciar sobre el malbaratament alimentari. També ha detallat que tant les safates com el film que les protegeixen i les etiquetes són biodegradables.

Els alumnes també tenen un paper actiu en aquesta iniciativa. De fet, cada matí s’encarreguen de l’etiquetatge de les safates que s’han guardat a la nevera del centre el dia abans i de portar-les fins a la màquina que les expedeix, tal com ha explicat Berta Garcia Talamàs. Tant ella com una de les seves companyes del centre, Jana Romero, destaquen el potencial i la utilitat del projecte alhora que altres persones puguin aprofitar els àpats que es cuinen al menjador.