Clou a Girona la 1a Fira Terres i l’organització espera que ''es tradueixi en molts bolos''

La intenció és fer més edicions del que s’ha presentat

Després de quatre dies intensos de programació, en els que s’han representat dotze obres de teatre i s’ha organitzat un seguit de rondes de negociació i altres trobades entre professionals del món teatral, tanca a Girona la primera edició del Fira Terres. Es tracta d’un festival que ha volgut donar resposta a una demanda històrica del sector: generar un espai de trobada i intercanvi per afavorir la contractació de companyies (en especial, les petites i mitjanes) i impulsar les arts escèniques a Catalunya.

Impulsat per l'Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (CIATRE) i en el marc del Pla d'impuls del teatre de Catalunya 2023-2026, aquest ha estat el primer festival de teatre de sala i vol ser “l’embrió per un futur mercat estratègic de teatre de sala”. Per això, des de l’organització ja han anunciat que la intenció és fer-ne més edicions. “Esperem poder tornar-ho a fer”, ha dit la coordinadora de Fira Terres, Alba Espinasa, que ha destacat i agraït el suport de l’emplaçament d’aquesta primera edició: “Girona i tots els teatres que hi han participat ens han acollit com si fóssim a casa”.

En concret, la dotzena d’obres programades s’han repartit entre els escenaris del Teatre Municipal de Girona, la sala La Planeta, els teatres de Bescanó i Salt i al centre d'arts escèniques El Canal. “Veure tantes funcions en pocs dies ha estat intens, però ha anat bé perquè s’han vist obres de molta qualitat i de diferents estils”, afirma Espinasa. Tot i que s’ha obert al públic, l’objectiu principal ha estat que els programadors poguessin veure en directe algunes obres i programar-les a altres espais. Les que s’han representat es van seleccionar d’entre unes cent vint propostes.

Molts bolos

De la programació, Espinasa n’ha volgut destacar els punts de trobada. “Encara que la fira creixi, crec que és important intentar mantenir els punts de trobada constants, entre programadors i companyies”, ha dit la coordinadora del Fira Terres, i ha afegit: “ha anat molt bé que les activitats no coincidissin per poder ser a tot arreu, desplaçar-nos conjuntament als llocs i tenir trobades formals, com les rondes de negocis i també informals, com els àpats, per teixir vincles”.

En aquest sentit, la coordinadora de Fira Terres ha dit que esperen que la fira “es tradueixi en molts bolos”. “És difícil de quantificar quants contractes sortiran de la fira, però tan programadors com companyies marxen molt contents perquè han tingut molts espais per trobar-se i establir vincles”, ha dit. En total, hi han participat prop de 170 professionals del sector, entre programadors i companyies.

La programació acaba aquest diumenge amb una visita guiada per Girona, que s’ha fet al matí, i les dues últimes representacions teatrals: ‘Cançons que acaben en fade out’ de Cia La Copla de Wisconsin, a les dotze del migdia a La Planeta i ‘Casting Lear’ de Barco Pirata, Teatro de la Abadía y Andrea Jiménez, que es podrà veure al Teatre Municipal de Girona a les sis de la tarda.