Una exposició a Can Mario de Palafrugell denuncia les formes de violència existents

La proposta recull una selecció de muntatges de Marga Ximenez

Les sales del museu de Can Mario de Palafrugell s’han omplert de tèxtil i elements quotidians, en una exposició “que colpeix” i que pretén fer reflexionar el visitant sobre les violències que existeixen. “No només les guerres, també la violència contra la dona o moltes altres”, assenyala Elina Norandi, comissària de l’exposició. Una proposta que repassa els darrers 25 anys de l’artista Marga Ximenez a partir d’elements que han passat per les seves mans i que ha anat recopilant per transformar-los en muntatges que combinen el tèxtil amb escultures.

De tot plegat n’ha sortit ‘De festes i des/fetes’, una proposta que combina l’àmbit privat amb el públic, amb un rerefons de denúncia. Una copa trencada que fereix una mà, un taulell pintat d’or amb matalassos antics o sostens combinats amb elements quotidians, pretenen posar a l’espectador davant d’un mirall de realitat.

“Gairebé totes les obres parlen de violència perquè penso que la nostra societat pateix aquesta xacra. Violència de gènere, de poder o contra els infants, no només de guerra. Malauradament, hem crescut molt poc”, assenyala l’artista.

La comissària de l’exposició, Elina Norandi destaca que totes les peces estan fetes a través de material reciclat i que ha utilitzat l’artista en algun moment de la seva vida. “Ella no compra res per fer una exposició, utilitza només el que té”, explica Norandi.

Draps, sabates, teixits, un teler, matalassos recollits en els darrers 25 anys conformen aquest “pas de la vida”. “Quan se m’acabin els materials, ja no podré fer res més. No concebo la vida d’una altra manera”, assenyala Marga Ximenez.

Art com a servei social

Ximenez explica que ella conecp l’art com un “servei social” i en aquest cas serveix per a denunciar les diferents violències que pateix la societat. “El que pretenc fer és parlar del que crec que és denunciable, però a partir de l’art visual i del que conec, com els objectes o els elements tèxtils”, assenyala.

D’aquesta forma l’artista pretén que el públic faci la mateixa lectura que fa en una fotografia d’un corresponsal de guerra, que a través de l’art visual combinant objectes i elements quotidians. “És una forma d’interpel·lar diferent i que vull que serveixi per fer reflexionar l’espectador”, assenyala.

Marga Ximenez és una artista visual amb una llarga trajectòria, principalment en l’àmbit de l’art tèxtil. Va començar la seva carrera als anys setanta, després de formar-se a l’Escola d'Arts Aplicades i Oficis Artístics, la Llotja, amb Josep Grau Garriga, al qual va substituir quan l’artista va deixar l’ensenyament.

Va ser aleshores quan va engegar una important tasca docent que va tancar a l’inici d’aquest segle, per dedicar-se plenament a la seva obra. Al llarg d’aquests anys, va passar de la pràctica del tapís en alt lliç a l’escultura tèxtil i, posteriorment, a la instal·lació interdisciplinària.