El Palau Solterra acull una relectura visual de l'univers de Kafka

L'espai expositiu de Torroella de Montgrí acull una mostra fotogràfica dedicada a l'obra paisatgística del brasiler Burle Marx

Una relectura visual de l'univers suggestiu de Kafka és el que proposa la Fundació Vila Casas al Palau Solterra de Torroella de Montgrí. Sota el nom d''Observatori K', la mostra és obra del català Jordi Cerdà i el francès Claude Jeanmart i recull el resultat d'un procés creatiu que s'ha allargat durant 7 anys.

Inclou fotografies manipulades, fotomuntatge i reproduccions reals que evoquen el significat poètic i visual d'algunes de les obres més conegudes de l'autor, com 'La metamorfosi' o 'El procés'.

La segona proposta arriba de la mà de Patricio Vélez que reivindica amb una mostra fotogràfica l'obra de l'artista Roberto Burle Marx, conegut per "revolucionar" el paisatgisme al Brasil.

L'espai expositiu que pertany a la Fundació Vila Casas proposa dues mostres ben diferenciades per a aquesta tardor. La primera, que es pot veure a la sala La Galeria, és una relectura visual de l'univers de Kafka i algunes de les obres més importants, com ara 'La metamorfosi', 'El procés' o 'En la colònia penitenciaria'. Segons un dels autors, el francès Claude Jeanmart, "la seva obra és metafòrica i mai indica els llocs ni els temps en què estan situades les històries narrades però les temàtiques són de plena vigència i actualitat, com ara l'opressió i la indefensió de les persones".

Juntament amb el barceloní Jordi Cerdà, el que han fet ha estat evocar l'univers visual que les mateixes obres de Kafka els han suggerit. Ha estat un treball conjunt de set anys basat en la tècnica de creació col·lectiva anomenada "cadàver exquisit'. "Ell em donava imatges i jo li responia i a la inversa", assenyala Cerdà. El resultat són cinc plafons amb divuit imatges cadascun, on s'han utilitzat fotografies retocades, reproduccions, fotomuntatges i composicions en retaules, que giren al voltant de diferents temàtiques, com ara l'empresonament i la tortura en una clara al·lusió a la situació personal de Kafka, un jueu txec en l'imperi austrohungarès a començaments de la Primera Guerra Mundial.

A banda d'això, també hi ha una peça titulada 'Kafka sur Kafka' on es fan paral·lelismes entre Voltaire, Nietzsche i Kafka i les seves parelles sentimentals per endinsar-se en el món femení que va envoltar l'ecriptor txec. La mostra, titulada 'Observatori K', es pot veure des del 28 de setembre fins al 27 d'abril de l'any que ve.

'El Sítio' del Brasil, una "obra mestra" de Burle Marx

La segona proposta que inaugura l'espai Palau Solterra està dedicada a l'artista i paisatgista brasiler Roberto Burle Marx. Es tracta d'una mostra fotogràfica de Patricio Vélez (Quito, 1945), que ha volgut donar a conèixer el Sítio, un parc immens amb jardins que Burle Marx va dissenyar per acollir el patrimoni botànic que havia col·leccionat al llarg dels anys. "És una obra mestra en el sentit experimental i no s'ha de veure tampoc com un jardí acabat", destaca Vélez, qui als anys seixanta va quedar impressionat per l'obra del brasiler, conegut per la seva faceta de pintor però també per haver esdevingut una referència del paisatgisme arquitectònic.

El que va aconseguir, segons Vélez, va ser "revolucionar" el concepte dels jardins tropicals al Brasil i ho va fer recollint i experimentant amb les diferents varietats de plantes autòctones, sense perdre mai de vista el sentit de l'estètica i la bellesa a l'hora d'organitzar els espais enjardinats. Situat a Barra de Guarativa, a les afores de Río de Janeiro, el parc inclou més de 2.500 plantes. Les imatges de la mostra, dominades pel verd i l'exuberància de les plantes, les va captar Vélez l'any 2005. La comissària de l'exposició, Glòria Bosch, ha destacat de Vélez la "meticulositat" i aprofundiment que ha fet de l'obra de Burle Marx.

'Al Sítio Roberto Burle Marx' es podrà visitar a la Sala del Pou fins al 27 d'abril de l'any que ve.