Un centenar de membres de l'Associació de Càmpings de les comarques gironines s'han reunit aquest matí al càmping Vall d'Aro, situat a Platja d'Aro, per realitzar l'assemblea anual de l'entitat. Enguany, l'assemblea ha servit per escollir el nou president de l'associació. Per unanimitat, l'actual president de l'Estació Nàutica Roses-Cap de Creus i de Roses Comerç, Miquel Gotanegra, ha estat l'escollit per dirigir l'ens i pren el relleu de Josep Maria Pla que ha estat al capdavant de l'associació durant els últims quatre anys.
Des d'un principi, Gotanegra ha agraït la tasca realitzada pel seu antecessor i s'ha mostrat "il·lusionat" i amb forces per tirar endavant el sector. "Sóc home de mar i és un gran avantatge agafar un vaixell que ja està navegant i funciona bé, el que vull és continuar amb les tasques que s'han portat a terme fins ara", ha valorat. Tot i el canvi de president, l'associació manté la mateixa junta dels últims anys. Des d'un principi, el president ha assegurat que seran "molt exigents" amb l'administració i el Govern perquè "entenguin la problemàtica" dels càmpings i la necessitat "permanent" de millorar any rere any. "Intentarem fer de 'lobby' i que entenguin la importància dels càmpings per a les comarques gironines", ha assenyalat. En aquest sentit, el nou president ha demanat al Govern que els diners recaptats aquest estiu per primera vegada amb la taxa turística reverteixin al territori i es destinin a impulsar i promocionar el sector.
Un 15% menys d'ocupació en comparació amb el 2008
"Des del novembre passat que estem fent de recaptadors i ho hem fet bé, ara ens toca demanar a l'administració que aquests diners s'inverteixin a les nostres comarques", ha insistit Gotanegra. El president també ha reclamat "més suport" per superar els problemes que pateix el sector. "Ara amb la llei de costes sembla que s'ha millorat una mica però bàsicament patim problemes amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i per temes urbanístics", ha explicat el nou president de l'associació. En aquesta línia, Gotanegra ha assenyalat que els càmpings gironins són "un dels grans parcs de vacances" de la Costa Brava i que actualment suposen "un dels puntals" de l'economia actual. En concret, els càmpings gironins ofereixen unes 120.000 places d'allotjament a tota la demarcació. Actualment, l'associació ja compta amb 78 membres.
No obstant això, el sector ha explicat que la davallada del turisme espanyol ha influït directament en la caiguda de les xifres d'ocupació. En comparació amb l'any passat, els càmpings gironins han registrat una davallada d'entre el 3 i el 5% d'ocupació - segons la seva localització- i encadenen cinc anys de caiguda. "El descens ha afectat sobretot els càmpings que depenen més del turisme espanyol mentre que la zona nord de la Costa Brava no ha notat tant la davallada perquè atreuen a turistes francesos", ha valorat. A grans trets, la majoria de les reserves s'han fet a última hora, les estades s'han escurçat i el consum en els bars i restaurants dels càmpings també ha baixat.
"Més suport"
Respecte el 2008, el sector ha patit una caiguda del 15% d'ocupació. "El turisme estranger s'ha mantingut però el turisme espanyol és el que realment ha notat més la crisi", ha destacat Gotanegra. Per això, des de l'Associació de Càmpings de les comarques gironines han ressaltat que intentaran incidir més en els mercats de proximitat i atraure més visitants de França, Holanda Bèlgica o Suïssa. "Són els clients habituals que vénen als nostres càmpings però tampoc ens volem oblidar del mercat nacional", ha apuntat. Per això, el sector assegura que és "clau i important" que les administracions donin "més suport" i s'intensifiqui la promoció.
L'assemblea també ha servit per lliurar el Premi Càmpings de Girona 2013 que ha estat per a l'Àstrid Domínguez Arolas, veïna de Cassà de la Selva, pel treball 'Anàlisi sobre el comportament i la percepció dels turistes allotjats en els càmpings de la Costa Brava'.