El Servei d’Informació i Atenció de les Dones (SIAD) Gironès-Salt ha atès durant els primers nou mesos de l’any 2024 un total de 220 dones, la majoria de les quals perquè es trobaven immerses en una situació de violència masclista. La xifra d’enguany és molt similar al nombre d’atencions de l’any 2023, 219 dones ateses, i lleugerament per sobre del 2022, amb 203 ateses.
Això ha fet que aquest servei especialitzat d’atenció a les dones ubicat a Salt hagi activat fins a pràcticament les 300 sessions amb professionals diversos. Gairebé la meitat de les intervencions que s’han dut a terme han consistit a rebre ajuda psicològica per afrontar la situació, mentre que en 109 casos l’assessorament ha estat jurídic i en 46 casos més s’han fet entrevistes d’acollida per part d’educadores.
Des d’aquest servei, producte de la col·laboració entre l’Ajuntament de Salt i el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt, se subratlla que la majoria d’aquestes dones ateses patien violència masclista, fos física, sexual, psicològica o econòmica, mentre que amb un percentatge molt petit eren demandes dirigides a problemes emocionals o legals no vinculats a un episodi de violència de gènere.
Al llarg del 2024, també s’han hagut d’atendre algunes urgències que s’ha fet amb coordinació amb els serveis bàsics d’atenció social (SBAS), així mateix com si el cas requeria acollida en cases o mesura d’urgència.
Des del SIAD i l’Ajuntament de Salt es treballa durant tot l’any amb programes o intervencions grupals i comunitàries. Així per exemple, s’han fet uns dirigits a dones i joves que ha comptat amb la participació de 210 persones, així com trenta-cinc sessions de treball amb professionals de Salt de perfils molt diversos, des de la Taula Tècnica de Dones, a la Taula de Violències Masclistes, passant per cossos policials, centres educatius, entitats, serveis socials o centes de salut.
En aquesta línia, s’han impulsat 152 assessoraments o coordinacions amb altres professionals, tot dirigit cap a la protecció i recerca de solució vers les dones que havien sol·licitat l’acompanyament i assessorament en cada cas. A més, s’ha impulsat la presència del Punt Lila durant les activitats més massives que es fan al municipi, com per exemple durant la Festa Major, amb un punt d’atenció, assessorament i suport en cas de produir-se algun fet que requerís l’ajut els professionals.
Presentació del dossier pedagògic ‘Dona’t Veu’
En el marc del 25N, Dia Internacional contra la Violència Envers les Dones, s’han programat tot un seguit d’activitats al municipi de Salt. La primera s’ha produït aquest matí i ha consistit en la presentació del dossier pedagògic ‘Dona’t Veu’, una iniciativa sorgida de la Taula Tècnica de Dones de Salt i que han dissenyat des del col·lectiu ubicat a Salt ‘La Noia del Monyo’ i amb les il·lustracions de Clara Gispert.
La presentació s’ha realitzat a l’Auditori de la Factoria Cultural de la Coma Cros i ha servit per fer públiques les sis propostes educatives que els centres educatius poden emprar dins o fora de les aules. La base del projecte pedagògic són el centenar d’històries de discriminació o violència que es van recollir en el marc del 25N de l’any passat i la presentació d’avui ha comptat amb la participació d’una cinquantena de persones.
Les sis propostes són; 1) El pati des d’una nova mirada, activitats esportives i gènere. 2) Quines persones són el meu refugi? Violència familiar i relacions sanes. 3) No tots els secrets són bons: intimitat i violència sexual. 4) El clítoris: l’òrgan de plaer i la mutilació genital femenina. 5) De la por a la (re)acció. 6) El consentiment: entendre, comunicar i posar límits.
Cadascuna d’aquestes dinàmiques té uns objectius diferents i compta amb estratègies diverses per posar-ho amb pràctica amb els grups classe que facin l’activitat.
Jornada reivindicativa el 25N
El dilluns vinent, dia 25N, s’han previst tres activitats reivindicatives al municipi de Salt que es desenvoluparan al parc de la Maçana. Des de les 4 de la tarda es prepara una acció reivindicativa per homenatjar les víctimes de violència masclistadurant aquest 2024 amb una instal·lació de sabates i una pintada. Des de la mateixa hora s’obrirà un taller de pancartes reivindicatives al voltant del 25N i, a les 6 de la tarda, lectura del manifest que anirà a càrrec de les dones del programa de Ràdio Salt “Veus de dones” i altres entitats.
Exposició “Veus Compartides”
Des de fa uns mesos que s’està treballant en el projecte “Veus Compartides”, un projecte comunitari sobre violència de gènere en què s’ha sumat el municipi de Salt i va a càrrec de l’artista visual Raquel Morón.
És un projecte artístic comunitari en què un grup de dones i joves han creat unes casetes sonores inspirades en el registre de veus de dones que han viscut violència de gènere. Les casetes allotgen aquests testimonis valents que comparteixen les seves històries com una forma de reconèixer-nos en altres històries i la complicitat de la credibilitat, lluny del silenci i la vergonya.
Si la casa és el refugi de l’ànima, la construcció de les casetes suposa crear un espai que acull i mostra la vulnerabilitat pròpia i la dels altres, i que permet crear les xarxes de suport necessàries per reconstruir una societat més empàtica i acollidora.
Aquesta mostra es podrà visitar a la sala del nucli de la Factoria Cultural de la Coma Cros des del 27 de novembre, amb la inauguració prevista a les 19 hores, i fins al dia 23 de desembre.
Per últim, també s’ha programat per al dia 4 de desembre una jornada de formació gratuïta orientada a professionals de l’educació i d’altres àmbits. La jornada es farà a l’auditori de la Coma Cros de les 10 a les 14 hores i qui hi vulgui participar pot inscriure’s fins el 27 de novembre al correu electrònic.