Associacions i empreses es reuneixen a Cadaqués per debatre sobre el PRUG

La trobada va comptar amb una trentena de participants vinculats amb el mar

La sala de plens de l’Ajuntament de Cadaqués (Alt Empordà) va acollir dijous una reunió per analitzar les conseqüències directes que tindrà pel municipi i els seus habitants la posada en funcionament del Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) del Cap de Creus, l’aprovació inicial del qual es va validar el passat 17 d’octubre.

La trobada, organitzada pel consistori amb motiu de la creixent preocupació sobre com aquestes regulacions afectaran el poble, especialment les activitats vinculades al mar, va acollir una trentena de persones que pertanyen a associacions i empreses del sector.

Durant la reunió es van compartir inquietuds i punts de vista de totes les parts implicades, al mateix temps que es va parlar dels passos i terminis que cal tenir en compte per presentar possibles al·legacions. També es van identificar diversos aspectes clau a treballar a partir d’ara, com la temporalitat de les regulacions, el procés de presa de decisions, la diferenciació i discriminació positiva envers el poble i la vigilància dels espais marins protegits.

L’Ajuntament de Cadaqués té previst realitzar una nova convocatòria de seguiment d’aquest tema després de la publicació oficial del PRUG al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i una vegada s’hagin analitzat totes les propostes inicials.

El passat 17 d’octubre es va validar l’aprovació inicial del PRUG, que podria entrar en vigor a mitjan 2025 i que establirà la regulació dels usos professionals, esportius, recreatius, educatius i científics de l’àmbit marí del Parc del Cap de Creus, en especial amb relació a les tres reserves naturals parcials que s’hi troben.

Tindrà una vigència de quatre anys i, entre algunes de les mesures previstes, hi ha la prohibició d’utilitzar motos d’aigua, que només podran fer servir les persones amb mobilitat reduïda, Salvament Marítim, veïns dels pobles que formen part del Parc (Cadaqués, Roses, Port de la Selva i Llançà) o excursions organitzades per empreses autoritzades i amb guies acreditats. També limitarà la velocitat màxima de navegació de les embarcacions motores i preveu un permís especial per a la pesca recreativa.